Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

First Aid Kit till Borgholms slottsruin

De var på väg in i väggen och behövde ta en paus. Men 2017 är året då First Aid Kit är tillbaka, med sommarspelningar och nytt album. – Vi kan knappt bärga oss, säger Johanna Söderberg till TT.

First Aid Kit, Klara och Johanna Söderberg, spelar live igen i sommar. Arkivbild.Bild: Annika af Klercker/TT
Boka in den 16 juni i almanackan om du tycker om First Aid Kit, utomhusspelningar och sommarkvällar. De tre tingen kombineras nämligen när Klara och Johanna Söderberg spelar i Borgholms slottsruin på Öland i sommar. Spelningen är duons första sedan de stod på scen på Way Out West 2015.
– Det är verkligen ett tag sedan och vi har aldrig haft en så lång paus tidigare. Vi är sjukt taggade och har längtat, säger Johanna Söderberg.
Pausen har varit både lång och välbehövlig. Systrarna Söderberg hade spelat och turnerat fem–sex år i sträck.
– Vi höll på att gå in i väggen. Vi ville pausa och så råkade den bli ganska lång. Och vi ville inte stressa fram en ny skiva utan ville ha tid att skriva låtar. Och nu längtar man verkligen efter att spela igen, vi kan knappt bärga oss, säger Johanna Söderberg.
Även om uppehållet har spätt på lusten att spela live igen är det samma First Aid Kit som förut som väntar publiken i sommar. Spelningen i Borgholm, precis som de tidigare aviserade i Stockholm (Gröna Lund 19 juni) och Göteborg (Liseberg 21 juni), kommer att innehålla gamla låtar och några nya covers men också smakprov från en ny skiva.
Exakt när albumet släpps kan de däremot inte säga, bara att det kommer under året, "kanske".
Spelningen i slottsruinen blir First Aid Kits första någonsin i Borgholm, men hur eller om det kommer att märkas är inte klart.
– Men det blir inte jätteannorlunda jämfört med våra andra spelningar. Fast vi kanske får idéer när vi väl är på plats! Men vi har aldrig varit där och det känns bara jättehärligt att få spela på en så vacker plats, säger Klara Söderberg.
Närmast väntar Dramaten i Stockholm för duon, som under två kvällar den 13 och 14 mars ska hylla Leonard Cohen, som gick bort i fjol.
– Det blir mer en föreställning än en konsert, där vi verkligen vill utnyttja det faktum att vi är på Dramaten, på teaterscenen. Vi vill hylla Cohen som verkligen är en poet, inte bara låtskrivare, ta hans texter och göra någonting "större" än en vanlig konsert, säger Klara Söderberg.
Och möjligtvis följer inslag från upplevelsen på Dramaten med in i sommarspelningarna.
– Det känns så himla bra och inspirerande, så någon Leonard Cohen-låt blir det säkert.

Fakta: First Aid Kit

Debuterade 2010 med albumet "The big black & the blue" och har sedan dess blivit ett av landets mest uppmärksammade band. Uppföljaren "The lion's roar" kom 2012 och senaste skivan "Stay gold" släpptes 2014.
First Aid Kit har bland annat sålt ut Royal Albert Hall i London, spelat hos David Letterman och uppträtt för både Emmylou Harris och Paul Simon vid utdelningar av Polarpriset.
Gå till toppen