Sport

Fornling om Malmögalan: En dörröppnare

Efter att ha vunnit fajten om Sverige förbereder Sven Fornling sig för att erövra Europa. – Mitt mål är att nå dit så fort som möjligt, säger Malmöboxaren.

Sven Fornling efter att han tagit hem titelbältet i Nyköping.Bild: KGZ
Boxningsgalan "Rumble in Malmö" den 18 mars har tilldelats lite extra prestige sedan en av matcherna fått titelstatus. Malmöboxaren Sven Fornlings match mot obesegrade Arijan Sherifi blir en match om IBF Baltic-mästarbälte.
– För mig blir det väldigt betydelsefullt eftersom den ger mig en väg in på IBF:s rankning och blir en viktig dörröppnare. Den räknas som nivån under Europatiteln och tittar man på Anthony Yigit så fick han gå match om Europatiteln två år efter att han tagit den baltiska titeln, säger Sven Fornling som på Malmögalan får stå i bakgrunden för vännen Adrian Granat som går huvudmatchen.
Sven Fornling, som har elva segrar på sina tolv proffsmatcher, tror även att Malmöpubliken värderar matchen högre när det står ett bälte på spel.
– Alla fattar att det blir en extra dignitet och min upplevelse är att allt runt omkring blir större och mäktigare. Även för mig känns det större och jag tycker att det är en rimlig titel att göra upp kring, säger Sven Fornling som efter sin seger i Nyköping i december har en rankning strax över hundra precis som sin kommande tyska motståndare.
Lättungviktaren är nyligen hemkommen från en vistelse i Hamburg där både Adrian Granat och hans boxningsstall ECB har sin bas. Han har lagt ytterligare en tuff träningsvecka bakom sig där han bland annat har sparrats med den tidigare Europamästaren Igor Mikhalkin.
– En match över tio ronder skulle vara perfekt för mig, säger Sven Fornling som har en av sina främsta styrkor i konditionen och menar att få klarar av att besegra honom om matchen går tiden ut.
28-åringen berättar att han sällan tillåter sig att gå ner i träning mellan matcherna utan nästan håller en konstant träningsnivå. När han springer milen har han också noterat den imponerande tiden 35.52.
Den senaste matchen gick Sven Fornling nionde december när han besegrade Naim Terbunja i en fajt om ett svenskt titelbälte. Med segern tog han sig tillbaka efter sin hittills enda förlust och i fajten fanns också mycket känslor invävt.
– Han [Naim Terbunja] var nummer ett som amatörboxare, medan jag var en "nobody", vilket gjorde att det blev mycket revanschkänslor för mig. Hans agerande inför matchen irriterade mig också och fick mig att tycka illa om honom. Han lyckades ta sig innan för skinnet på mig.
Segern i Nyköping betydde mycket för honom. Den kommande matchen i Malmö blir också stor på sitt sätt.
Han berättar att han ofta kommer förbi Baltiskan när han är ute på träningspass och att han ofta tänkta att matchen ligger en bra bit framåt i tiden.
– Men snart står jag där och det är både häftigt att tänka på och svårt att greppa. Nu gäller det att lyftas av känslorna och inte se till att det blir nervositet eller stress. Jag vill bara omfamna det.
I ringen väntar den tuffaste motståndaren hittills, men en seger skulle också kunna öppna för möjligheter till större matcher framöver .
– En seger här och vägen till boxningsvärlden öppnar sig för mig, säger Sven Fornling som suktar mot en match mot Europamästaren Robert Stieglitz.
En sådan match ligger fortfarande en bit bort, men känns för Sven Fornling mer realistisk än någon gång tidigare.
FAKTA
Boxningsgalan i Malmö
Baltiska hallen den 18 mars
Huvudmatch:
Adrian Granat–Alexander Dimitrenko
Undercard:
Sven Fornling–Arijan Sherifi
Igor Mikhalkin–Yevgeni Maknteienko
Patricia Berghult–Karina Kopinska
Tshibuabus Kalonga–Oleksiy Mazikin
Ali Eren Demirezen–Oleksander Pavliuk
Huseyin Cinkara–Jakub Wojcik
Simon Henriksson–Mateusz Krajewski
Läs alla artiklar om: Boxning: Sven Fornling
Gå till toppen