Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guldmedaljör i choklad-VM öppnar i Malmö saluhall

Chokladtillverkaren Chocolatte blir nästa butik som öppnar i Malmö saluhall. I maj drar de igång sin pralinbutik som även ska satsa på alternativt lördagsgodis.

Chokladtillverkning på Chocolatte.Bild: Tobias Andersson
I november invigdes Malmö saluhall med en rad olika råvaruhandlare och restauranger. Men tre ytor har stått tomma i saluhallen i väntan på att vissa förhandlingar ska bli klara. Det har talats om choklad, glass och drycker och nu är chokladaktören klar.
Det är Helsingborgsföretaget Chocolatte som drivs av Martin Persson och Märta Lindohf sedan 2003. Men det var först 2011 som de startade med egen tillverkning efter att de första åren sysslat med import och försäljning.
Läs också Så nyttig är chokladbiten
– 2011 var en brytpunkt för oss. Sedan 2013 är vi helt självförsörjande och 2015 började vi tävla med våra praliner, berättar Martin Persson.
Just tävlandet gick enormt bra. I choklad-VM International Chocolate Awards vann deras saltkola med mjölkchoklad guld 2015. De belönades även med ett silver för deras Virgin Mojito. Förra året var de tillbaka i tävlingen igen och vann då dubbla brons.
Märta Lindohf och Martin Persson driver Chocolatte.Bild: Linn Dupont
Nu är det klart att de i mitten av maj kommer att öppna butik i Malmö saluhall, intill salladsrestaurangen Holy Greens.
– Vi började diskussionen med Martin och Nina Karyd i augusti och redan då förstod vi att det skulle bli något bra av saluhallen. Men vi var inte riktigt redo då. Nu har vi tittat över allt och känner att vi reder ut det. Och den här chansen kommer bara en gång, säger Martin Persson.
Planen är att produktionen ska vara kvar i butiken på Drottninggatan i Helsingborg eftersom ytan i saluhallen endast är tolv kvadratmeter.
– Vi kommer att ha 2–3 anställda i Malmö och så måste vi kanske anställa en till i Helsingborg för att klara av produktionsökningen, säger Martin Persson.
Vad ska ni sälja i Malmö?
– Det blir fokus på våra praliner och så kommer vi att komplettera med kolor och lite barninriktade produkter.
Vad betyder barninriktade produkter i det här fallet?
– Vi kommer att göra något som man kan ha istället för det traditionella lördagsgodiset. Det blir uppdaterade barnanpassade smaker. Vi ska bland annat börja göra sockerkonfektyr, säger Martin Persson.
Gänget bakom Chocolatte på plats i Malmö saluhall på tisdagen.
I Helsingborg har ni sålt glass. Blir det något sådant i Malmö?
– Nej. Isåfall hade vi velat göra glassen på plats och då blir det logistikproblem. Så det blir fokus på chokladen. Sen tror jag att Saluhallen har någon på väg in som ska stå för glassen, säger Martin Persson.
Vad är det som lockar med Malmö?
– Malmö växer och är en spännande stad med mycket nytt. Vi känner att vi vill växa och göra det i rätt sammanhang. Saluhallen är perfekt miljö för oss.
Planen är att öppna Chocolatte i mitten av maj för att vara igång innan mors dag, studentfiranden och skolavslutningar.
Håll koll på Malmös matliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen