Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Här träffas tjejer och spelar - för att tjejträffar inte ska behövas

För att få fler tjejer att ta plats inom spelvärlden arrangeras tjejträffar på Spelens hus i Malmö. Det långsiktiga målet med träffarna är att de inte ska behövas.

Föreningen Megas tjejträffar innebar från början mest tv- och datorspel, men nu vill projektledaren på Spelens hus utveckla konceptet till att innefatta flera sorters spel.Bild: Hussein El-alawi
Varannan söndag arrangeras tjej- och transseparatistiska spelträffar på Spelens hus på Nobelvägen i Malmö. Bakom initiativet står spelföreningen Mega. Målet med tjejträffarna är att få in fler tjejer i föreningen, så att tjejträffar inte ska behövas.
Megas tjejträffar har bara ägt rum tre gånger, men redan nu vill Spelens hus projektledare Samir Arabi-Eter utveckla konceptet till att innefatta alla föreningar som är intresserade.
– Vi vill inte att konceptet ska begränsa sig till en sorts spel, för vi tänker att ju öppnare det är desto större sannolikhet att fler tjejer kommer och ju fler saker de kan testa, desto bättre är det ju, säger Samir Arabi-Eter.
Spelföreningen Mega har flera gånger tidigare försökt starta upp olika initiativ för att locka fler tjejer, och denna gången blev det tillsammans med Spelens hus. Det gemensamma målet är att tjejer ska ta mer plats i spelsammanhang och tills dess kommer tjejträffarna fortlöpa.
– Det är allmänt känt att "spelcommunityt" är ganska blandat, men det syns inte någonstans. På större evenemang som Dreamhack så är det inte jämnt alls. Vi tar inte så mycket plats i det offentliga, men jag vet inte varför, säger Nathalie Leth, medlem i Mega och ansvarig för tjejträffarna.
Att spelvärlden har fått en bättre könsbalans, är någonting som Alexander Cederholm, ordförande i Mega, menar har hänt de senaste tio åren. Han har sett en positiv utveckling med kvinnliga speljournalister, en bransch som lyssnar mer och mer och fler spel med kvinnliga huvudkaraktärer. Men Nathalie Leth menar att det fortfarande finns problem med kvinnlig representation i spel:
– Vad jag förstått så är inte spel med kvinnliga huvudkaraktärer lika marknadsförda. Och det kan vara svårt att hitta kvinnor i spel att identifiera sig med, som inte bara är jättesexiga utan smarta, säger hon.
Både Nathalie Leth och Alexander Cederholm menar att det finns fördomar om vad och varför tjejer spelar, eller inte spelar. Men idén om att det skulle finnas "tjejspel" – mjuka, snälla spel – är någonting de båda menar håller på att försvinna.
– Folk har dålig uppfattning om vad "tjejspel" är. Många tror att man som tjej bara spelar The Sims men första tjejkvällen spelade vi "Resident Evil 7" som ju är ett skräckspel och det var väldigt uppskattat! Det är som att jämföra med film, att tjejer bara skulle gilla romantiska draman, det vet vi ju redan att det inte är sant, säger Nathalie Leth.
Trots att uppslutningen sett väldigt olika ut på träffarna så uppfattar de båda, tillsammans med Spelens hus projektledare Samir Arabi-Eter, att tjejträffar är något som varit väldigt efterfrågat. Många av deltagarna har sagt att de önskar att det fanns under deras tonår.
Även killarna inom föreningen har visat stöd och uttryckt sig positivt om tjejträffarna.
– Det finns alltid en otrevlig baksida till sånt här. Det är en positiv utveckling och då sparkar de negativt inställda bakut. Det händer överallt, som en anti-feministisk rörelse. Som killar som tycker tjejer inkräktar när de spelar, men skit i dem, säger Alexander Cederholm.
Nästa tjejträff hålls den 19 mars på Spelens hus på Nobelvägen 145 i Malmö.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen