Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Pojkarna bakom våldtäkten flyttas från skolan

Pojkarna som våldtog en fjortonårig flicka ska flyttas från skolan och få undervisning på annan plats.
Rektor och ledningen för skolförvaltningen i Lund tog under tisdagen ett nytt beslut i fallet med den drabbade flickan och pojkarna som våldtog henne.

– Vi tog ett felaktigt beslut tidigare, säger skoldirektör Mats Jönsson i dag.
– Vi haft en dialog med skolans rektor sedan i höstas om hur vi ska värdera situationen.
– Nu har vi omvärderat den. Vi har kommit fram till att vi nu måste göra om och göra rätt.
Mats Jönsson, direktör på barn- och skolförvaltning Lunds stad.Bild: Kennet Ruona
På onsdagen beslutades att de två pojkarna inte ska gå kvar på skolan. De kommer att få enskild undervisning på annan plats, i en annan lokal i barn- och skolförvaltningens regi.
Varför kom då beslutet just idag, direkt efter att Sydsvenskan publicerat en artikel om att de två pojkarna fått gå kvar på skolan medan flickan undervisas på annan plats?
– Jag kan inte svara när det gäller just den artikeln, säger Mats Jönsson. Men uppmärksamheten kring fallet har säkert påverkat oss när det gäller om vi fattade rätt beslut tidigare.
Det tidigare beslutet togs av rektor, i samråd med skoldirektören och vice skoldirektören som var på samma linje. Mats Jönsson beskriver idag detta beslut som en felbedömning.
– Det här handlar om barn och då blir det alltid en svår avvägning. Vi haft för stort fokus på att hjälpa pojkarna att inte begå brott igen. Men vi inser nu i efterhand att vi borde ha agerat mera kraftfullt och det gör vi nu.
– Detta är en lösning för den här terminen. Nu ska vi jobba för att hitta en mera långsiktig lösning.
När det gäller den drabbade flickans framtid berättar Mats Jönsson att man har en dialog med flickans vårdnadshavare. Planeringen är enligt honom inte klar, men i sin slutfas.
– Det skulle absolut kunna vara så att hon kan komma tillbaka till skolan, svarar skoldirektören.
–Sedan tror vi inte att vi kan erbjuda det stöd hon behöver på den skolan. Vi tänker att vi kan ge henne bättre stöd på annat sätt än på skolan och om jag har uppfattat det rätt delar vårdnadshavaren den åsikten.
Ansvariga har hittills valt att inte gå ut med information om fallet och skolplaceringarna till föräldrar till elever på den aktuella skolan.
– Detta beslöt vi i samråd med polisen, som råder oss att aldrig gå ut med den här typen av information. Polisen anser att det vore direkt felaktigt och har varit väldigt tydlig, säger Mats Jönsson.
Kommunalrådet Philip Sandberg (L) skriver i ett SMS att han reagerar starkt på uppgifterna om den tidigare skolplaceringen, men vill inte kommentera det specifika fallet.
"Min generella inställning är att det är helt orimligt att offret flyttas medan förövarna går kvar" skriver han.
Inte heller kommunalrådet Elin Gustafsson (S) vill kommentera, utan hänvisar istället till skoldirektör Mats Jönsson, som hon har kontakt med.
Gå till toppen