Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga forskare visade projekt på Vattenhallen

Gymnasielever från hela Skåne tävlade i den regionala semifinalen Unga forskare i Lund. Ämnena spände över allt från svävande snurror och hemmabyggda mikroskop, till trafikens påverkan på växter samt solroskräm i stället för jordnötskräm.

Emma Haglund och Sophia Lennartsson har byggt ett eget mikroskop som de ställde upp med i Unga forskare-tävlingen. Projektet lovordades men gick inte vidare till final.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bland deltagarna i Vattenhallen finns Emma Haglund och Sophia Lennartsson från Katedralskolan. De har byggt ett eget mikroskop.
– Mikroskopet har en laser riktad mot en vattendroppe som projiceras på en vägg där det blir som en förstoring av en punkt i vattendroppen, förklarar Emma Haglund.
– Vårt projekt går sedan ut på att vi har undersökt olika parametrar och så förklarar vi varför det fungerar.
Utställningen Unga Forskare — som också är en tävling — är öppen för alla gymnasieelever i landet som genomför ett gymnasiearbete inom naturvetenskap, teknik eller matematik.
Poängen är att eleverna ska få inspiration och även feedback på sina forskningsprojekt. Men syftet är också att de ska träffa andra ungdomar med liknande intressen, och så givetvis få möjlighet att vinna priser och stipendier.
Den första uttagningen sker digitalt. En jury avgör vilka projekt som sedan kvalificerar sig till de regionala semifinaler som arrangeras på lite olika håll, bland annat i Lund på Vattenhallen. De som går vidare till final får ställa ut på Tekniska museet i Stockholm där det också arrangeras en prisceremoni och föreläsningar.
Axel Svenningsson och Roni Amini från Katedralskolan deltog med sin svävande snurra. Projektet vann Publikens pris.Bild: Ingemar D Kristiansen
Axel Svenningsson och Roni Amini från Katedralskolan deltog med en svävande snurra. De gick inte vidare till final men vann Publikens pris på Vattenhallen.
– Det fungerar så att magneternas motpoler repellerar varandra, de trycker ifrån så att snurran svävar. Det vi ville undersöka var vad som händer om man varierar magnetfältet genom att dra dit en strömtråd, säger Axel Svenningsson.
Sex gick vidare till finalen i Stockholm senare i mars, av dem var dessa forskningsprojekt från elever på Lundaskolor:
Solroskräm i stället för jordnötskräm (Elsa Sjödal och Iris Bjerkhem, Katedralskolan), Undersökning av antioxidanter i grönsaker (Maggi Zhang, Katedralskolan), Undersökning av synapser i råtthjärnor (Ellen Lyckegård-Finn, Katedralskolan) och Vägtrafikens påverkan på tungmetallhalten i växter (Emelie Ceasar och Elin Abrahamson, Polhemskolan).
Gå till toppen