Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ungern spärrar in alla asylsökande i läger

Alla asylsölande i Ungern ska spärras in i gränsläger. Landets parlament har med stor majoritet godkänt åtgärden. – Ungern är under belägring, anser premiärminister Viktor Orbán. Såväl FN som Amnesty dömer ut lagen som illegal.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vid en ceremoni på måndagen där nya gränspoliser svors in.Bild: Szilard Koszticsak/AP/TT
Nyordningen innebär att nya asylsökande som tar sig in i Ungern, samt de som redan är på plats, kommer att stängas in i taggtrådsomgärdade läger byggda av fartygscontainrar. Där får de stanna medan asylansökningarna handläggs.
Asylsökande som vill lämna Ungern får bara göra det söderut, till Serbien.
Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har antalet asylsökande minskat kraftigt sedan toppåret 2015 med 177 000. I fjol kom 29 000, varav cirka 400 fick ja. Under årets två första månader har bara 912 ansökningar registrerats.
Ändå tar Ungern nu till med storsläggan. Viktor Orbán förklarar varför:
– Migrationsflödet har bara saktat ner, det är inte över. Men vi har fått tid att förstärka våra försvarslinjer, sade han på måndagen i ett tal vid en ceremoni för 450 nya gränspoliser.
Viktor Orbán motiverar skärpningen med att terrorattacker i Europa har utförts av migranter.
– Migration är en trojansk häst för terrorism.
Amnesty likställer ingreppet med "främlingsfientlig skräckpropaganda".
Gauri van Gulik, Amnesty Internationals europeiske vicechef, placerar den nya lagen "bortom anständighetens gräns".
– De här åtgärderna kommer till och med att tillämpas mot barn. Det är en uppenbar kränkning av internationell och europeisk lag, säger han enligt BBC.
Även UNHCR är "djupt oroat" över vilka fysiska och psykologiska följder lagen får för människor som redan lidit stort.
Ungern blev ett transitland under den stora flyktingvågen 2015. Landat svarade med att bygga taggtrådsstängsel mot Serbien och Kroatien. I maj ska en andra taggtrådslinje vara klar vid den serbiska gränsen. Den blir 150 kilometer lång och utrustad med nattkameror och värme- och rörelsedetektorer.
Gå till toppen