Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

5 saker att tänka på när du köper hus utomlands

Kalla mörka och snöslaskiga dagar är det lätt att längta till varmare breddgrader och sol. Under de senaste åren har det blivit vanligare att köpa fritidshus utomlands. Utbudet är relativt stort, men det gäller att veta vad man är ute efter innan man slår till. Här är några saker att börja tänka på.

Glöm inte räkna in luftkonditioneringen i driftsbudgeten. Här kan det bli varmt!

1. Hur vill du leva?

Beroende på livsstil finns det naturligtvis en rad olika boendealternativ. Bestäm dig för vad som är viktigt för dig innan du börjar leta efter en bostad. Ett tips är att först hyra en bostad och provbo i ett område du är intresserad av innan köpet.

2. Hitta rätt

På många av de svenska bostadssajterna kan man hitta utlandsobjekt som är till salu och förmedlas av svenska fastighetsmäklare. Runt om i landet anordnas dessutom en rad olika mässor där du kan samla ihop information om olika länder och platser.

3. Budget

När man ska köpa bostad utomlands bör man inte bara ha en budget för själva köpet. Det är även viktigt att ta med, inte bara driftskostnader (elräkningen för luftkonditionering kan exempelvis bli ganska hög i ett varmt land), utan även kostnad för resor fram och tillbaka under året. Är man villig att hyra ut sitt semesterboende under de perioder man själv inte är där finns även intäktsmöjligheter.
Bild: TT

4. Lagar och regler

Läs på om landets regler och lagar gällande fastighetsaffärer. Ta hjälp av en svensk fastighetsmäklare och ett juridiskt ombud på plats. Kontrollera att den svenska fastighetsmäklaren har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljningar, eftersom svensk lag inte gäller vid köp av fastigheter utomlands.

5. Försäkring

Glöm inte bort att teckna en försäkring i landet där du köper fastighet.
Följ Himma på Facebook!
Gå till toppen