Lund

De ville skapa en träffpunkt i Dalby

Den ena har jobbat med marknadsföring och gillar förändring. Den andra har en statlig yrkesbakgrund och är lite mer konservativ. Som systrar, bästa vänner och affärspartners kompletterar Helena Nyman Grosshög och Catti Nyman Olaussen varandra i det mesta de tar sig för.

Bild: Sara Martelius
Kaffebutiken i Dalby centrum var till salu.
– Så jag messade Catti – som jag gör – och frågade "ska vi inte köpa den? berättar Helena.
– Och jag ringde Helena – som jag gör – och frågade om hon menade allvar, berättar Catti.
– Man måste prova saker. Jag tänkte att om vi inte gör det här nu kommer vi att ångra oss, säger Helena.
Det här var 2014 och nu sitter systrarna i personalköket till sin egen butik. Fast den heter inte Kaffebutiken längre utan Systrarna Nymans Kaffe & Deli. Och sedan två år ligger den inte i affärscentret utan på Lundavägen vid busstorget, i "gamla Dalby". Och butiksinnehavarna sitter inte särskilt mycket under intervjutiden, eftersom kaffe och mackor ska serveras, ostleveranser ska tas emot och stamkunder ska konverseras.
Catti och Helena är uppvuxna i Dalby, och storasyster Catti minns åren på 70-talet när det fortfarande var speceriaffär i det här 142 år gamla huset, som tidigare också har hyst en järnhandel. Men när systrarna blev vuxna flyttade de båda ifrån byn, och Catti bor nu i Lund och Helena på "bondvischan" utanför Staffanstorp. Catti har under större delen av sitt arbetsliv varit handläggare inom kriminalvården och på tingsrätten. Helena har jobbat med information och marknadsföring.
– Ingen av oss hade någon butiksvana men vi har ett gediget matintresse i familjen, berättar Helena.
– Vi kan ägna hela helgen åt att laga mat, och när vi äter den pratar vi om vad vi ska laga nästa helg, säger Catti.
Systrarna Nymans Kaffe & Deli består förutom kafé och delikatessbutik även av cateringverksamhet och ett litet bed and breakfast, i byggnaden precis bakom butiken som tidigare var en del av Dalby kloster. Tanken är att delikatessbutiken och kaféet ska vara en mötesplats för Dalbyborna, eller "en kvartersbutik för guldkantsvaror" och "ett extra vardagsrum på dagtid", som Catti och Helena beskriver det.
– Det är roligt att träffa gamla klasskompisar här och föräldrarnas vänner. Barn kommer hit med pengar i handen, berättar Helena.
Hur är det att driva en verksamhet med sin syster?
– Vi har alltid varit tajta. Det blir mer av allt och högre i tak när man gör något med någon som är så nära. Det finns inga spänningar och vi kan prata om allt. Detta är ett familjeföretag, alla är involverade och mina barn är ofta här, säger Helena.
– När jag gifte mig för två år sedan höll Helena tal till mig som inleddes: "Min allra käraste syster, min allra bästa vän och numera affärspartner..." Vi har olika yrkesbakgrund och är väldigt olika, men det blir en spännande och rolig dynamik. Helena har alltid haft kontakt med media och jag kan den regelstyrda administrationen. Båda bitarna behövs i det här, säger Catti.
Hennes barndomsvän Anna Mattsson är anställd i butiken.
– Det är en ynnest att få tillbringa så mycket tid men någon jag tycker så mycket om, konstaterar Catti.
Hinner ni med några andra intressen än butiken?
– Nej, vi pratar bara om ost, skämtar Helena.
Gå till toppen