FCR

Max Wiman: Halva befolkningen är mer än en sidekick

”Som vanligt mullrar mantrat från mulliga mansgrisar. 'De är för dåliga, de drar för lite publik och drar inga sponsorpengar.'" Max Wiman om kvinnliga idrottare, FC Rosengård och om varför detta mantra inte stämmer.

Therese Sjögran är sportchef för en av Europas åtta – kanske fyra – bästa fotbollsklubbar. FC Rosengård möter FC Barcelona i Champions League-kvartsfinal 22 och 29 mars.
Hon har huvudrollen i den dokumentär om FC Rosengård som ska sändas den 23 mars.
Therese Sjögran är också en av Sveriges mest meriterade lagidrottare, med bland annat långt fler landskamper än någon annan fotbollsspelare och det har gett henne plats i den nu aktuella upplagan av "Mästarnas mästare", där hon finns med i den andra gruppen.
Men "the never ending story" följer med ända in i denna mästarhyllning, även om SVT tänkt till och placerat Anders Svensson i samma grupp. Ni kan väl den historien, men den fylls ständigt på.
I presentationen inför "Mästarnas mästare" kunde vi läsa "Enligt officiell statistik är Anders Svensson den spelare som spelat flest landskamper – 148 stycken." Där nämndes också med årtal hans två SM-guld, två VM-slutspel och tre EM-dito.
I presentationen av Therese Sjögran kunde vi läsa att hon gjorde landslagsdebut 1997, att hon spelade i MFF fram till 2011 (den klubben hade då bytt namn två gånger...) och att hon gjorde ett proffsår i USA.
Läs mer:Ny SVT-miss inför Mästarnas Mästare – Sjögran förbisedd sitt rekord IGEN
Man kunde ju lagt till att hon har ett VM-silver, ett brons, ett EM-brons, två OS-slutspel och fyra SM-guld. Eller? Fast det hade ju överglänst Svenssons noll internationella medaljer.
Att hon har 214 landskamper och att bara i det lag som i dag passande nog spelar match i Algarve Cup gör Lotta Schelin sin 178:e, Caroline Seger 165:e och Nilla Fischer 156:e, säger kanske också en del. Alla har alltså fler landskamper än Anders Svensson.
Jag vet hur trött Therese Sjögran är på att hamna i försvarsställning utan egen förskyllan. Hur tröttsamt det är att bli förminskad på grund av okunskap och förlegade fördomsfulla synsätt och jag hoppas att ni tar chansen att lära känna en stor idrottare och spännande personlighet, när ni inom kort får möjlighet i ”Mästarnas mästare”.
Ni möter henne alltså även i dokumentären om FC Rosengård – men för att passa in i den här historien så lyckas alltså SVT sända den dagen efter det stora målet: hemmamatchen mot FC Barcelona…
Den skulle förstås ha gått i dag.
Som sportsligt ansvarig – med veteranen Erling Nilsson som sidekick – stångas Therese Sjögran i vardagen, inte minst internationellt, med beslutsfattare, som uppenbart ser halva mänsklighetens medverkan i deras idrott som just en sidekick.
2016 fick Malmö FF fyra miljoner kronor från Uefa för att Oscar Lewicki och Kari Arnason medverkat i EM och i kvalet dit.
Läs mer:Malmö FF får fyra miljoner av Uefa
2017 kan FC Rosengård ha med sju spelare vid sommarens EM och än fler har medverkat i kvalet dit. Detta belönar Uefa med en ersättning på exakt noll kronor.
Läs mer:Herrklubbar EM-ersätts med miljoner – damklubbar får noll kronor
Procentfördelningen är alltså 100–0.
Tittar vi på fördelningen i Uefa Champions League – jo, ni behöver påminnas – så är den oerhört mycket bättre.
Procentfördelningen är 99,8–0,2.
FC Rosengård och de andra kvinnliga lagen delar på motsvarande två promille av den totala Champions League-potten.
Om jag räknat rätt så erhåller FCR totalt sett fyra miljoner kronor, inklusive resebidrag, om laget går hela vägen och vinner Champions League.
Manchester City vann inte Champions League förra året, åkte ut i semifinal, men fick bäst ekonomisk utdelning. 88 853 000 – euro.
Det klassiska numera är också att de stora klubbarna kan strunta i den extrema snedfördelningen – de får ju ändå in pengarna via herrlagen.
Det är därför också lite typiskt att Therese Sjögran varit modig nog att öppet säga att ska vi ha ett europeiskt topplag på längre sikt i Malmö, så måste det vara en del av den stora manliga härligheten.
Läs mer:Sjögran: Vi måste få in glädjen i att vinna igen
Men som vanligt mullrar mantrat från mulliga mansgrisar. "De är för dåliga, de drar för lite publik och drar inga sponsorpengar."
I förra årets kvartsfinal mot Frankfurt hade FCR 2442 åskådare, vilket är 10,9 procent av en fullsatt Swedbank stadion internationellt och hur man än räknar (MFF kunde haft större publik om det varit möjligt, förstås), så är proportionellt betydligt mer än två promille…
2015 hade Rosengård 5748 åskådare i kvarten mot Wolfsburg, vilket motsvarar 25,5 procent av ett fullsatt MFF-stadion.
Två promille skulle förresten i jämförelse med ett utsålt stadion motsvara 45 åskådare för FCR.
Inte ens om man försöker jämställa ojämlikheten är det alltså ens nära, om ni förstår vad jag menar.
Få idrotter är så polariserade könsmässigt som fotbollen, många andra har nått oändligt längre. Men i helgen höll faktiskt Fifa – världsfotbollens organisation – en seminariedag om jämställdhet.
Med ojämna mellanrum lyfts starka idrottskvinnor fram i medierna, men begreppet starka idrottsmän används aldrig, det är väl så självklart. Ändå är förmodligen de starka idrottskvinnorna långt fler, eftersom de måste vara det; de fyller idrotten på så många plan, framför allt som aktiva, inte riktigt lika många ledare och alltför få styrande.
Bara det gör det viktigt att få er att reflektera över vad Therese Sjögran gjort och gör och vad så många av henens systrar gör i det tysta.
I dag är det den 8 mars.
Kuriosa – allt är inte svart och vitt. Ibland finns omvänd ojämställdhet.
I dag när Sverige möter Ryssland i Algarve Cup är det 20:e samlingsdagen i år för "proffslandslaget". Herrarnas Janne Andersson har ännu inte träffat sina spelare en enda dag och inleder året med VM-kval mot Vitryssland den 23 mars efter fem träningsdagar och noll matcher.
Pia Sundhage har i hela sitt liv slagits för den kvinnliga fotbollen. Till slut skar det sig mellan henne och elitklubbarna, när hon krävde att landslaget skulle få fler dagar på klubbarnas bekostnad. Det gäller att välja hur långt man ska driva sina strider.
Läs alla artiklar om: Fotboll: FCR 8 mars
Gå till toppen