Wimans blogg

Högst certifierade på ungdomssidan för 2016

Nu har Malmö FF skriftligt på att man har bästa akademin.

Det låter lite byråkratiskt och mer som en miljöstämpel, men det är naturligtvis ett gott betyg till hur MFF:s verksamhet för de äldre ungdomarna bedrivs.
Varje år görs en certifiering av de bästa klubbarna. Det handlar om resultat, förstås, hur det går i till exempel U19-serien, där MFF blev svenska mästare.
Men det är också så att om ungdomsspelare som flyttas upp i A-truppen ger det extra poäng. I MFF:s fall Mattias Svanberg och Teddy Bergqvist.
Och så handlar det om att leverera spelare till ungdomslandslagen, förstås. Och där slog väl MFF nästan rekord förra året, åldersgrupperna 1998 och 1999 innehöll hur många landslagsspelare som helst.
– Certifieringssystemet har betytt mycket för vår utveckling. Vi har dragit lärdom och haft nytta av det när vi har organiserat vår verksamhet, säger Mats Engqvist, Akademichef i Malmö FF till Svensk Elifotbolls nyhetsbrev.
Det här systemet bedömer nämligen också rent organisatoriska delar, faciliteter, tränare och skolsamverkan. Och på alla de här bitarna ligger ju MFF långt framme.
Tidigare har Brommapojkarna toppat certifieringen, men nu har alltså MFF gått förbi. Poängsummorna säger inte så mycket, men här har ni topp fem av det som kallas femstjärniga akademier:
1) Malmö FF: 3 568
2) Brommapojkarna: 3 334
3) Elfsborg: 2 751
4) Helsingborgs IF: 2 649
5) IFK Göteborg: 2 570
***
Apropå ungdomar och Teddy Bergqvist, så pratade jag lite med honom efter träningen i dag. Teddy var ganska tydlig med att han bestämt sig för att ta fajten och försöka kriga till sig spelminuter i MFF under våren. Han tycker han känner en stark utveckling. Så nu vet både ni och Jönköping det.
Gå till toppen