Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

OECD: Fastighetsskatt kan stärka landsbygd

En återinförd, men lokal, fastighetsskatt kan stärka landsbygden, föreslår OECD i en rapport om regional utveckling i Sverige. OECD ser utmaningar för kommunerna såsom en åldrande befolkning, urbanisering och invandring som kräver investeringar.

OECD vill se åtgärder för att stärka svensk landsbygd. Här ett nedlagt bankkontor i Töre i Kalix kommun i Norrbotten. Arkivbild.Bild: Helena Landstedt / TT
I rapporten går OECD, som är västvärldens ekonomiska samarbetsorganisation, igenom vad som hänt sedan OECD:s senaste Sverigerapport på området 2010 inom landsbygdsutveckling och regionalpolitik. De regionala skillnaderna, den nu så omtalade klyftan mellan storstad och landsbygd är enligt OECD mindre än i många andra länder och Sverige klarade effekterna av finanskrisen 2008-2009 bättre än de flesta. Alla svenska regioner hade en ökning av bruttonationalprodukten mätt per invånare/capita under perioden 2000 till 2012 och Sverige är ett av få länder med en BNP per capita som har ökat sedan finanskrisen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen