Lund

Thomanders jul vill satsa på alla adventshelger igen

De senaste två åren har arrangemanget Thomanders jul bara ägt rum under en helg. Men nu vill nystartade Thomandersällskapet återigen ha 1800-talsjul under alla fyra adventshelgerna.

Thomanders jul visar upp sitt programblad för julen 2016. Stéfanie Feldmann Olofsson klädd i lila.Bild: Sandra Henningsson
De tre första åren som Thomanders jul arangerades hände det saker i stadskärnan varje helg i advent. Men 2015 och 2016 koncentrerade sig föreningen på en helg.
Det kommunala stödet sjönk också, från 300000 kronor de första åren till 115000 kronor 2016, då Thomanders jul ingick i den kommunala nysatsningen Vinterlund.
I år har Thomanders jul fått erbjudande om att återigen ingå i Vinterlund och genomföra sina arrangemang under en helg. Det kommunala stödet skulle i så fall vara samma som 2016. Men det kommer man att tacka nej till.
Istället vill man återigen ha arrangemang alla fyra adventshelgerna och har därför vänt sig till kommunstyrelsen med en ansökan om att få en halv miljon kronor i stöd.
– Vi gör ett försök att lyfta frågan igen för att se om det går att ta ett omtag, säger Stéfanie Feldmann Olofsson, en av initiativtagarna till Thomanders jul och ordförande i Thomandersällskapet som har tagit över efter föreningen Thomanders Jul.
– Vi är inte intresserade av att detta ska bli Thomanders jul mot Vinterlund. Det är inte det som det handlar om. Istället handlar det om att vi ser att vi har någonting som passar staden alla fyra helgerna och det finns medel avsatta till att göra Lund till en attraktiv stad. Går det att göra någonting tillsammans där vi inte bara kommunicerar med en förvaltning utan med kommunen i stort?
Läs alla artiklar om: Thomanders jul
Gå till toppen