Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domstol: Fel att stänga biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv

Kultur- och fritidsnämnden hade inte rätt att lägga ner biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv. Det slår förvaltningsrätten fast. Nu hoppas Gunnar Brådvik (L), som överklagade besluten, att biblioteken kan öppna igen.

Bild: Mats Roslund
Sommaren 2015 beslutade kommunfullmäktige att ge kultur- och fritidsnämnden extrapengar för att biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv skulle kunna vara kvar. Järnåkra fick dessutom ett litet tillskott för att kunna utöka öppettiderna.
Men senare samma år beslutade fullmäktige att minska kultur- och fritidsnämndens budget. Därefter har kultur- och fritidsnämnden bestämt att Järnåkrabiblioteket ska läggas ner och att hyreskontraktet för Nöbbelövs bibliotek ska sägas upp, i praktiken en nedläggning av biblioteket.
Men Gunnar Brådvik (L), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, menar att kommunen inte hade rätt att göra det eftersom kommunfullmäktige gett pengar specifikt till just de två biblioteken.
Kommunen har däremot menat att eftersom fullmäktige senare minskat kultur- och fritidsnämndens budget så har nämnden rätt att själva avgöra hur det ska sparas.
Men förvaltningsrätten ger Gunnar Brådvik rätt – nämnden hade inte rätt att stänga varken Nöbbelövs bibliotek eller Järnåkrabiblioteket.
– Jag är glad att förvaltningsrätten har slagit fast att det är fullmäktiges beslut som gäller. Det här kan förhoppningsvis innebära att man kan öppna biblioteken igen, säger han.
Även Eric Hammarbro, tidigare S-politiker som idag inte är aktiv i kommunpolitiken, överklagade beslutet om Nöbbelövs bibliotek och även han får rätt av domstolen.
Elin Gustafsson (S), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kan inte idag ge något besked om hur kommunen tänker hantera domarna.
– Vi behöver gå igenom dem och ta ställning till ett eventuellt överklagande. Men det har vi inte hunnit ännu, säger hon.
Hon menar att det är problematiskt när kommunfullmäktige tar specifika, detaljerade beslut om en nämnds verksamhet samtidigt som nämnden får i uppdrag att spara.
– Nämnden ställs inför ett faktum där det dras bort pengar, men samtidigt är det väldigt tydliga pekpinnar kring verksamheten. Här har man från nämndens sida försökt att hantera den ekonomiska ramen som man har fått utifrån att det ska vara en så bra verksamhet som möjligt, säger hon.
Gå till toppen