Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klassiska Botildenborg blir center för kultur och integration

Med olika kulturprojekt och ett nytt praktikprogram ska herrgården Botildenborg bli ”Sveriges ledande plats för ett hållbart samhälle”. Inflyttning dröjer till nästa år, men verksamheten smygstartar redan nu.

Herrgården Botildenborg – en mångårig social institution i Malmö – ska öppna upp igen som ett center för kultur och integration.
Med hjälp av mat-, odlings- och utbildningsprojekt kommer Botildenborg fungera som en mötesplats för olika människor och kulturer. Ett nytt praktikprogram ska även se till att minst femtio arbetslösa kommer i arbete varje år.
Projektets grundare, Lena Friblick, har målsättningen klar.
– Tillsammans ska vi göra Botildenborg till Sveriges ledande plats för ett hållbart samhälle. Med de här projekten ska vi binda samman hela området. Det ska vara ett hus fullt med mångfald och möten.
Lena Friblick, grundare Stiftelsen BotildenborgBild: Peter Frennesson
Renoveringen av den anrika herrgården väntas vara klar nästa år, men redan nu har verksamheten smugit igång i preliminära lokaler intill. Bakom satsningen står sociala företaget Xenofilia och dess grundare Lena Friblick, som tillsammans med ett tiotal lokala företag, myndigheter, Malmö högskola och representanter från civilsamhället bildat Stiftelsen Botildenborg.
Just nu består satsningen av projekten Kryddor från Rosengård och Stadsbruk, utbildningsprogrammet mot antisemitism Minnenas arv och Växtplats Rosengård – ett nytt praktikprogram med inriktning på nyanlända.
Herrgårdens läge, beläget mellan stadsdelarna Herrgården och Almgården på Rosengård, är något Lena Friblick tar fasta på.
– Jag kan inte tänka mig en mer intressant plats än den här. På ena sidan har vi Västra Skrävlinge kyrka, på den andra en av Sveriges äldsta moskéer. Vi befinner oss rakt mitt i mellan det gamla och nya Sverige.
Samma tema behandlade också Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.
– Det är fantastiskt roligt att vara här. Området går åt rätt håll men behöver fler insatser som den här. Det behövs fler möten, och ungdomarna måste känna att det finns en framtid. Botildenborg har gjort stor skillnad genom åren, och kommer göra det i framtiden också.
Läs också Botildenborg – skrytbygget som blev barnhem
Botildenborg har en lång historia som social institution. Från en början var huset del av en bondgård, men köptes upp av Malmö stad 1933. Kort därefter startade Föreningen för ensamställda ett hem för unga ogifta kvinnor och deras barn i byggnaden. Botildenborg förblev ett mödra- och barnhem fram till 1970-talet. Sen dess har byggnaden bland annat använts som förskola, och Länkarna har också haft sin verksamhet i huset.
Botildenborgs tid som ett mödra- och barnhem har även skildrats i SVT-dokumentären ”Barnen af Botildenborg”.
– Botildenborg var till för de som hade mest problem på den tiden, och nu vänder vi oss till de som har det svårast idag, avslutar Lena Friblick.
Gå till toppen