Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö inför obligatoriskt skolval

Från och med nästa år ska alla Malmöföräldrar välja skola när deras barn börjar förskoleklass och i ettan. Den som inte väljer hamnar sist i kön när skolplatserna fördelas. Det har grundskolenämnden i Malmö beslutat.

Idag bygger skolplaceringar i Malmö på att varje skola har ett upptagningsområde som tillhör skolan. Alla barn som bor i det området har rätt till en skolplats.
Men allteftersom barnen har blivit fler så har det hänt att det finns så många barn i vissa skolors upptagningsområde att de inte finns plats till alla på skolan. Därför har grundskolenämnden beslutat att avskaffa upptagningsområdena och ersätta det med ett obligatoriskt skolval.
– Detta system är rättvisare för grundskoleelever i det växande Malmö. Systemet tar både hänsyn till önskemål om placering och att den elev som är mest berättigad får platsen. En annan fördel är att vi minskar rektorers administrativa arbetsbörda, säger vice ordförande i grundskolenämnden, Johanna Öfverbeck (MP).
Samtliga partier står bakom beslutet.
De barn som redan går på en skola berörs inte av de nya reglerna. Däremot kommer de att tillämpas för alla elever som börjar förskoleklass eller första klass, som flyttar in till Malmö eller som byter skola.
Varje förälder ska önska tre skolor. Om det finns plats på den skola som önskas i första hand, så får barnet plats där. Om det blir fler sökande till en skola än det finns platser, kommer platserna att fördelas enligt en fastställd turordning: barn som bor i Malmö och har skyddade personuppgifter får plats i första hand, syskonförtur gäller i andra hand, och i tredje hand räknas den relativa närhetsprincipen - hur nära barnet har till skolan jämfört med andra barn som önskat samma skola, och jämfört med hur långt det är till alternativa skolor.
De som inte gör något val, placeras efter det att alla som gjort ett aktivt val har fått en plats. Då placeras de på den skola som har plats över och som ligger så nära hemmet som möjligt.
Skolvalet kommer att göras via en e-tjänst på Malmös hemsida, och arbetet med placeringarna övergår från den enskilda rektorn till en central skolplaceringsenehet som nu håller på att byggas upp.
Det finns redan en handfull kommuner i landet som har obligatoriskt skolval, eller aktivt skolval som det också kallas: Botkyrka, Nacka, Täby och Sollentuna. Från och med i år sällar sig Helsingborg till skaran, och skolvalet pågår nu till höstterminen 2017. Också Borås har beslutat att införa obligatoriskt skolval.
Erfarenheter från Botkyrka, som har skolval utifrån samma principer som Malmö har beslutat om, visar att cirka 85 procent av familjerna får den skola som de har valt i första hand. Drygt 97 procent får någon av de tre skolor som man önskat sig.
Allt tyder också på att skillnaden inte kommer att bli så stor från idag.
– De allra flesta kommer att gå på de skolor de skulle gått på även i det nuvarande systemet, säger Johanna Öfverbeck, som däremot tror på en annan effekt av aktivt skolval:
– Det bidrar med större nöjdhet om vårdnadshavaren får den skola som den tror är bäst.
Gå till toppen