Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre män från Malmö sköt mot knarklangare i Ronneby

Vapenutredningen mot tre kriminella från Lindängen i Malmö sväller. Nu knyts de även till ett mordförsök i Blekinge.

Natten till den 31 januari utbröt skottlossning på Lindblomsvägen i Ronneby. Vid ettiden på natten blev en 23-årig man som bor i ett av hyreshusen beskjuten, men han klarade sig undan genom att springa.
Det flög kulor åt flera håll, visade polisteknikernas undersökning senare på förmiddagen.
Ett skott träffade en husvägg strax över huvudhöjd, just intill ett lägenhetsfönster på bottenvåningen. En kula gick genom ett träplank.
Kulorna flög på Lindblomsvägen i Ronneby. En träffade strax över huvudhöjd vid ett lägenhetsfönster.Bild: Mattias Mattisson/Sydöstran
Och under polisernas undersökning hittades en icke avlossad patron på en idrottsplats i närheten. Kulan ser ut att vara av kaliber 7.62 - typiskt för pistoler av modell Tokarev, vilka är vanligt förekommande i kriminella kretsar. Flera tomhylsor hittades också på platsen.
En oavfyrad patron hittades efter mordförsöket i Ronneby. Kalibern matchar Tokarevpistolen, vanlig i den undre världen.Bild: Mattias Mattisson/Sydöstran
Den 23-årige mannen är själv kriminell, dömd för olaga hot, vapenbrott och knarkbrott så sent som 2014. I februari åtalades han och flera i hans familj för omfattande försäljning av hasch, vilket Sydöstran rapporterat om.
Nu säger uppgifter till Sydsvenskan och HD att männen från Malmö misstänks ha kört upp till Ronneby för att ”ta hand” om 23-åringen. Undersökningen av kulorna från skjutplatsen knöts nyligen till ett vapen i Malmö.
Det vapnet beslagtogs i samband med ett tillslag mot två narkotikapåverkade män vid Rådmansvången nära Triangeln i Malmö den 9 februari.
Minst en pistol och ett automatvapen hittades, ihop med cannabis, när en lägenhet med koppling till de båda kontrollerades av polisen.
De två blev senare häktade. Den tredje mannen, 19, greps senare för inblandning.
På torsdagen begärdes alla tre häktade även för mordförsöket i Ronneby. De är väl förankrade i kriminella kretsar i Lindängen. Nittonåringen ingår i den familj som greps vid ett tillslag efter mordförsöket på en vaktmästare på Roskildevägen tidigt på morgonen den 8 februari i år. Han är bror till den femtonåring som nu är häktad misstänkt för att ha skjutit vaktmästaren.
Läs också 15-åringen häktad för mordförsök
De tre Malmömännen misstänks för ”försök till mord gemensamt och i samförstånd”. Formuleringen tyder på att alla tre svär sig fria, alternativt inte alls svarar på frågor i förhören, eftersom det inte specificeras vem av dem som ska ha hållit i vapnet.
Åklagare Neela Frisell säger i ett mejl till Sydsvenskan och HD att ”I nuläget finns ingen möjlighet att ge några upplysningar eller kommentarer. Även denna utredningen är inne i ett känsligt läge.”
På fredagen hålls domstolsförhandlingar om de nya misstankarna.
Gå till toppen