Vellinge

Mat är ett sätt att mötas – Vellinges kvinnor träffades för knytkalas över kulturgränserna

En kväll med värme, gemenskap – och mycket tabbouleh. Vellinges kvinnor mötte upp för ett knytkalas över kulturgränserna.
– När man delar ett mål mat är det naturligt att dela annat, säger Duaa Kosara.

Sedigeh Sharifi, Ulla Wolter och Aziza Mohammade. Lillasyster Marzieh Sharifi tar bilden.Bild: Hussein El-alawi
Ute viner snålblåsten och ett kyligt marsregn slår mot rutorna, men i Kyrkans Hus i Höllviken möter värmen redan i tamburen. Musiken dunkar och doften från överfulla matfat blandas med sorlet och skratten från kvinnor i alla åldrar. En vägg i lokalen pryds av ett stort hjärta med ett enkelt budskap – Kärlek.
Idén att samla Vellinges kvinnor till en stor tjejmiddag föddes över en burk pepparkakor, när Vellinges nya flyktingguide Veronica Öjfelth första gången träffade Raghada Al Said och Amal Shrim. De hade med sig flera spännande rätter till mötet – och i slutändan gav de torra kakorna upphov till ett gott skratt och tanken att samla fler Vellingebor för en gemensam måltid.
Vellinges nya flyktingguide Veronica Öjfelth vill hitta nya mötesplatser för Vellinges kvinnor. Under våren startar flera nya tjejgrupper i kommunen. Ulla Wolter från Falsterbo är en av många volontärer som engagerat sig i Vellinges nya invånare.Bild: Hussein El-alawi
Raghada Al Said säger att hon ”skakar lite av glädje” för att middagen blev av – och för att så många mött upp.
– Det här är en viktig kväll. För att vi lever här i Vellinge nu och måste träffa nya människor. Det är bra att vi samlas, pratar och delar varandras mat och traditioner, säger hon.
"Det är lättare när man lär känna människorna på en ny plats", säger Zeinab Kosara.Bild: Hussein El-alawi
Några inbjudningar hann delas ut, sedan spreds ryktet om middagen snabbt i de olika volontärnätverken, via språkkaféer och SFI-lektioner. Veronica Öjfelth hade räknat med tio femton deltagare, i slutändan dök det upp runt 80 personer.
Det där med att bryta bröd med en ny vän har här bytts ut mot att dela en tallrik frika, molokhia eller tabbouleh. Men principen är densamma. Vid borden varvas nya och gamla Vellingebor – och förhoppningen är att alla ska ha med sig telefonnumret till minst en ny bekantskap hem efter kvällen.
– Att äta tillsammans är något enkelt. När man sitter ner och delar ett mål mat är det naturligt att börja dela annat. Vi vill lära känna fler svenska tjejer, säger Duaa Kosara.
Ulla Wolter från Falsterbo är "extramormor" till Aziza Mohammades äldste son. Nu är kvinnorna nära vänner. "Vi lär mycket av varandra", säger Ulla Wolter.Bild: Hussein El-alawi
Ulla Wolter från Falsterbo och Aziza Mohammade från Afghanistan har blivit nära vänner. Allt började med att Ulla Wolter började engagera sig som extramormor på HVB-hemmet Flommen, dit Aziza Mohammades äldste son kom för fem år sedan. När resten av familjen följde efter till Sverige dröjde det inte länge förrän de båda kvinnorna hittade varandra.
Det handlar inte så mycket om att tala samma språk, menar Ulla Wolter. Det handlar om att se varandra som grannar – och som människor.
– Att träffa folk från olika delar av världen ger så mycket, och jag lär mig och utvecklas tillsammans med dem, säger Ulla Wolter.
Mat är ett sätt att mötas. Nya och gamla Vellingebor firade internationella kvinnodagen med ett stort knytkalas.Bild: Hussein El-alawi
MP-politikern Ann Stenberg menar att det handlar om att mötas på lika villkor.
– Se mångfalden här ikväll – det är nyanlända kvinnor och infödda Vellingebor, det är unga och gamla. Mötet mellan människor är lika viktigt vilken dag som helst, inte bara på internationella kvinnodagen.
"Vi hoppas att kvällen kan bli början på ny vänskap", säger flyktingguide Veronica Öjfelth. Förhoppningen är att alla deltagare ska ha med sig telefonnumret till minst en ny bekantskap hem efter kvällen.Bild: Hussein El-alawi
Under 2017 ska Vellinge ta emot 210 nyanlända, enligt den kvot som tilldelats kommunen från Migrationsverket. Hamida Kargar, från Afghanistan, och hennes stora familj flyttade in i en lägenhet på det nyöppnade etableringsboendet intill Vanningen för en månad sedan.
– Kultur eller religion är inte viktigt, om vi är män eller kvinnor är inte viktigt. Vi är alla människor och vi måste hjälpa varandra. Det är det enda som betyder något, säger hon.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen