Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rektorn på Lundaskolan lämnar sin tjänst efter massiv kritik

Rektorn på skolan där två pojkar våldtog en 14-årig flicka lämnar sin tjänst.

Det meddelar Lunds kommun i ett pressmeddelande. "I samband med det här, har skolans rektor i dag valt att lämna sin tjänst", skriver kommunen.
"Å Lunds kommuns vägnar ber vi om ursäkt till flickan och hennes familj. Det som har hänt är oacceptabelt. Lunds kommun har agerat fel. Vi delar rektorns bedömning när han väljer att lämna sin tjänst", säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande, i meddelandet.
Kommunen skriver också att det har "vidtagits en rad åtgärder på skolan, både vad gäller elever, personal och vårdnadshavare. Bland annat har utvecklingsledare kopplats in för att intensifiera arbetet med värdegrundsfrågor på såväl den aktuella skolan, som skolorna i stort i Lund."
Kommunarådet Elin Gustafsson (S) säger att kommunen har en lång väg kvar med sitt arbete.
– Lunds kommun har agerat fel den här typen av händelser ska aldrig behöva inträffa. Vi har inte gjort tillräckligt och behöver göra mer för att intensifiera arbetet med värdegrundsfrågor. Vi har nolltolerans mot alla typer av kränkningar och övergrepp. Vi måste säkerställa att vi inte bara har värdegrundsarbetet nerskrivet utan att det arbetas med det aktivt.
Hur jobbar man aktivt och fokuserar på detta?
– Vi måste säkerställa att värdegrundsarbetet som ska göras och som återfinns i våra olika dokument inte bara manifesteras i de dokumenten.
Har det varit problemet att värdegrunden inte kommit ut ur dokumenten till verkligheten, menar du?
– För att komma till bukt med såna här normer och värderingar så måste vi jobba mer aktivt och sätta fokus på detta, säger Elin Gustafsson (S). Mer konkret än så är arbetet än så länge inte.
Skoldirektör Mats Jönsson anser att rektorns beslut att lämna sin tjänst var klokt.
– Det finns inga förutsättningar för att göra ett bra rektorsjobb. Så beslutet att kliva av var rimligt, säger han.
Beslutet att låta pojkarna gå kvar på skolan fattades av rektorn i samråd med dig. Kommer du själv att stanna kvar som skoldirektör?
– Det får andra bedöma. Rektorns bedömning när han valde att låta pojkarna gå kvar på skolan var att deras skolgång inte stod i relation till flickans. I samråd med flickans vårdnadshavare diskuterades hur man på bästa sätt skulle ge flickan stöd. Och det var inte på skolan. Rektorn försökte värdera situationen och fattade ett felaktigt beslut.
Vilket ansvar har du själv?
– Det är klart att jag har ansvar för förvaltningen och för rutinerna och ser att rutinerna inte är tillräckligt bra. De ska nu ses över. Där har jag ett stort ansvar så att denna typ av situation aldrig händer igen.
Enligt Mats Jönsson informerades de högsta politikerna i barn- och skolförvaltning Lund stad om situationen.
– De fick veta det redan i januari.
Monica Molin (S), är ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad.
– Vi politiker informeras löpande om allvarliga incidenter inträffar.Jag är osäker på om vi fick en beskrivning i detalj men jag vet att en annan skolgång planerades för flickan och att man bemannade upp med stöd kring pojkarna. Som politiker bedömer man aldrig en situation kring elever. Men jag vet att Lunds kommun gjorde fel. Det är vi överens om.
Tänkte du det även i januari, när ni politiker informerades?
– Vi visste inte alla detaljer. Men sammantaget när man nu ser det har Lunds kommun gjort fel.
Enligt Mats Jönsson kommer rektorer från två skolor i kommunen att som en tillfällig lösning redan i morgon, fredag, dela på den avgående rektorns arbetsuppgifter.
Vad händer nu?
– Det viktigaste nu är flickans mående och skolgång. Vad som också är viktigt är skolans värdegrundsarbete.
Gå till toppen