Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Riksenheten mot korruption tar över MKB-härvan

Kommunala byggupphandlingar för mångmiljonbelopp har riggats – byggbolag fick gräddfil till MKB-projekt. Nu ska Riksenheten mot korruption och specialutbildade korruptionspoliser i Stockholm nysta upp härvan.

Korruptionshärva skakar kommunens bostadsbolag MKB - en anställd har avskedats.Bild: Patrik Renmark
I februari avslöjade Sydsvenskan att Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, skakas av en omfattande korruptionshärva.
Sydsvenskans granskning visar att kommunala byggupphandlingar för mångmiljonbelopp har riggats – allt för att ett skånskt byggbolag ska få en gräddfil till lukrativa lägenhetsprojekt som MKB bygger.
Läs mer: Korruptionshärva skakar MKB – byggbolag fick gräddfil
Alla granskade projekt – tillsammans värda 247 miljoner kronor – har haft en gemensam nämnare: det har varit samma centrala befattningshavare på MKB som har ansvarat för upphandling och agerat projektledare. Alla upphandlingar har vunnits av ett och samma skånska byggbolag, Er-Ho Bygg i Löddeköpinge.
Den MKB-anställde avskedades den 13 januari i år. MKB fick kännedom om korruptionshärvan i november, då underleverantörer i ett brev pekade ut den nu sparkade MKB-anställde och det favoriserade byggbolaget.
– Vår utredning visar att vederbörande har favoriserat en leverantör framför andra genom att förfalska dokument, har MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström sagt till Sydsvenskan tidigare.
MKB:s vd Terje Johansson: ”Vi litar på våra medarbetare och leverantörer. Båda får göra fel. Men man får inte lura eller bedra oss.”Bild: Anna Bank
Enligt flera källuppgifter till Sydsvenskan har Er-Ho Bygg, helt i strid med gällande upphandlingslag, fått veta vilka bud konkurrenterna har lagt. På så sätt har byggbolaget kunnat lägga sig lägst för att vara säkra på att kamma hem MKB-byggprojekt för mångmiljonbelopp.
Varken den sparkade MKB-anställde eller Er-Ho Byggs vd Mikael Hofmann har velat kommentera affärerna när Sydsvenskan har ringt upp.
En vecka efter att den MKB-anställde fick sparken lämnade MKB även in en polisanmälan.
– Vi har gjort en otroligt omfattande utredning som ännu pågår och vi har lämnat materialet till polisen. Vi har agerat kraftfullt, snabbt och inte sparat på något. Vi har även lämnat in den avskedade personens dator och telefon till polisen, sa MKB:s vd Terje Johansson i samband med Sydsvenskans avslöjande.
Nu tar Riksenheten mot korruption över ärendet. Enheten finns i Stockholm och är specialiserad på ”olika former av mutbrott eller ärenden där ledande personer i samhället har missbrukat sina befattningar.”
Riksenheten mot korruption ska nu utreda härvan som skakar MKB.Bild: Maja Suslin/TT
MKB har inte velat spekulera i vad den sparkade MKB-anställde har vunnit på samarbetet med det favoriserade byggbolaget. Sydsvenskans granskning visar att Er-Ho bygg har hjälpt till att bygga ut den MKB-anställdes privata villa. Sydsvenskan har besökt adressen flera gånger och då pågick omfattande arbeten, bland annat bygge av en pool i trädgården.
– Det är väl inte konstigt om jag behöver bygga hemma att jag tar någon jag litar på och har förtroende för, har den MKB-anställde tidigare sagt till Sydsvenskan.
Vindslägenheter i Edvard Perssons födelsehem vid Triangeln utreds i korruptionshärvan.Bild: Patrik Renmark
Härvan ska nu nystas upp av korruptionsåklagare Johan Lindmark. Till sin hjälp har han specialutbildade poliser från Nationella korruptionsgruppen vid NOA, Nationella operativa avdelningen (tidigare Rikskriminalen).
Läs mer: Byggnotor har rusat – men favoriserat bolag bygger vidare för MKB
– Vi har precis fått ärendet och förhoppningen är att vi kan ta tag i detta per omgående, säger kammaråklagare Johan Lindmark.
Hur många misstänkta har ni nuläget?
– Den frågan passar jag på. Vi ska utreda vissa händelser och hur många misstänkta vi får i slutändan kan jag inte svara på i dagsläget. Sedan kan du givetvis räkna ut vilka som kan bli mer eller mindre misstänkta i det här fallet, säger Johan Lindmark.
FAKTA

Mutbrott

Det utreds omkring 100 mutbrott om året i Sverige – främst inom kommuner och landsting. Oftast är motivet att ”vinna en upphandling eller att påverka beslutsfattare för att vissa beslut ska tas i önskad riktning”, enligt Nationella korruptionsgruppen.
Gå till toppen