Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dricksvattnet i Lund och delar av Eslövs kommun otjänligt

Vattenprover har visat på otjänligt vatten. Därför utfärdar VA Syd en rekommendation att koka vattnet i Lunds stad och Stångby, Hardeberga, Södra Sandby, Odarslöv, Flyingeby, Flyinge, Gårdstånga, Holmby och Hammarlunda innan man dricker det.

Foto Hasse HolmbergBild: Hasse Holmberg / TT
Strax efter klockan 11 på förmiddagen tog VA Syd tillsammans med miljöförvaltningen i Lund beslutet om kokningsrekommendation.
Provet som visar att vattnet är otjänligt kom efter en av VA Syd regelbundna rutinkontroller. Under torsdagsförmiddagen hörde också många personer av sig om att vattnet var dåligt.
Vad är det ni hittat i vattnet som gör det otjänligt?
- Det är en förhöjd halt av koliforma bakterier i ett av de prover vi har tagit. Men vi har tagit flera andra prover också som inte visar på några förhöjda halter, utan där vattnet har bra värden, säger VA Syds kommunikatör Nina Steiner.
Läs också Är du redo om krisen kommer?
Var kan de bakterierna komma ifrån?
– Det vet vi inte, så det kan vi inte uttala oss om ännu.
Vad händer om man dricker vattnet?
– Vi kan inte säga något om några symptom, men skulle man må dåligt rekommenderar vi att man ringer sjukvårdsupplysningen 1177.
Varför kan ni inte säga något, är det för att ni inte har medicinsk kompetens?
– Ja, det stämmer.
Kör ni ut färskvatten till kritiska platser, till exempel sjukhus?
- Nej, det är kokningsrekommendation som gäller tills vidare, så man får koka sitt vatten själv.
När vet ni om kokningsrekommendationen hävs eller förlängs?
- Klockan 17 ska vi gå ut med mer information.
Här kan du se en karta över de områden som berörs av rekommendationen. Om din ort inte är utmärkt på kartan, så ska det inte vara något problem med vattnet.

Fakta/VA Syds kokningsrekommendationer

Det räcker att koka upp vattnet, det behöver inte koka en viss tid
Förvara vattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur, eller kallare
Kokt dricksvatten ska alltid användas när vattnet inte kommer upphettas över 100°C (exempelvis matlagning, blanda saft och andra drycker, brygga kaffe, göra is, skölja frukt och borsta tänderna)
Okokt dricksvatten kan användas när vattnet ska upphettas över 100°C eller så länge vattnet inte ska förtäras (exempelvis till att tvätta händer och ansikte, tvätta kläder, städning och vattna blommor)
Undvik att svälja vatten vid duschning, var speciellt uppmärksam när det gäller små barn. Barn bör inte heller leka i vattenspridare, bassänger eller liknande under perioder med kokningsrekommendation.
Är du orolig för dina djur hänvisar VA Syd till veterinär.
Jordbruksverkets rekommendationer om Vatten till husdjur (nytt fönster) Livsmedelsverkets rekommendationer vid kokning av vatten (nytt fönster)
(Källa: www.vasyd.se)
Gå till toppen