Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förintelseförnekare talade på Folkets demonstration i Trelleborg

Högerpopulistiska "Folkets Demonstration" påstår att man tar avstånd från rasism och nazism.
Men vid manifestationen i Trelleborg i helgen hade man en talare som hyllat nazism i sociala medier – och på den högerextrema sajten "Motgift" påstått att Förintelsen är fabricerad.

Stefan Fahlander, en av männen bakom Folkets Demonstration.Bild: Peter Frennesson
I ett stort reportage förra helgen berättade Sydsvenskan och HD om högerpopulisterna och extremisterna i Folkets Demonstration som gjort Örebropolisen Peter Springare till sin hjälte.
Folkets Demonstration är en löst sammansatt grupp människor med en högerpopulistisk och starkt invandringskritisk agenda, grundad av SD-politikern Johan Widén från Enköping.
I talarstolen i Trelleborg stod förutom Widén bland andra Hans Erling Jensen, som åkte ut från SD på grund av att han spritt muslimhat, och Nina Drakfors, som varit SD-politiker och ansiktet utåt för "Granskning Sverige", en sajt som lagt ut förvrängda ljudklipp av politiker och journalister på Youtube.
Under mötet vid Rådhusplatsen i Trelleborg, som samlade några hundra åhörare, stod ett tiotal nazister ur Nordiska motståndsrörelsen på taket till Valengallerian mitt emot med fanor och en banderoll med texten "Nationalsocialistisk zon".
Temat för talarna var att muslimsk massinvandring lett till kaos, mord och våldtäkter i Sverige.
Samtidigt påstod företrädare för Folkets Demonstration att gruppen är "opolitisk" och att man tog avstånd från NMR-nazisterna på gallerians tak.
Nu kan Sydsvenskan och HD avslöja att en av Folkets Demonstrations egna talare i Trelleborg – en kvinna som framträder under namnet Anna Svensson – spritt mängder av grov antisemitism på sociala medier och dessutom hyllat nazismen.
"Nazism eller national socialism är en fantastisk ideologi, därför har man smutskastat den & spridit lögnen om förintelsen & hur hela ww2 startade", skrev hon i en Facebookdiskussion i februari i fjor.
Skärmdump på ett av Anna Svenssons Facebookinlägg.
Förra våren pratade hon återkommande i en podd på den högerextrema sajten "Motgift", som uppstod ur det nu nerlagda Svenskarnas parti. I ett program tipsade hon lyssnarna att läsa Hitlers "Mein Kampf". I ett annat slog hon fast att Förintelsen är påhittad: "Jag är rätt säker på att förintelsen är fabricerad."
På sin egen Facebooksida har hon delat mängder av grov antisemitism, bland annat bilder där USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright fått en gul judestjärna i pannan.
På sin Facebooksida har hon ockå gillamarkerat Nordiska Motståndsrörelsens sajt Nordfront. I ett inlägg från april i fjor resonerar hon om nazism och avslutar med: "För varför skulle nazismen vara dålig om det kan rädda vår nation och vårt folk?"
Anna Svensson, som talade vid Folkets Demonstration, har hyllat nazism och spritt antisemitism.Bild: Peter Frennesson
När Sydsvenskan och HD ringer upp Anna Svensson berättar hon att hon börjat fundera kring nazismen efter att ha blivit misshandlad för något år sen.
– Jag var på väg in i Nordiska motståndsrörelsen, säger hon.
Hon håller fast vid att Förintelsen är påhittad.
– Jag tror inte att man gasade judar.
I dag tar hon avstånd från NMR, säger hon, med tvekar när det gäller nazismen.
– Nationalsocialismen skapade mycket bra i början och mycket elände på slutet.
Efter en stunds diskussion kommer hon ändå fram till att "alla ideologier är samma skit".
I Trelleborg förra helgen krävde Anna Svensson att hela regeringen och riksdagen ska avsättas och ersättas med en "kriskommission"
Nu säger hon:
– Det du kallar demokrati är bara på låtsas.
Läs också Högerextremisterna som gjorde Peter Springare till sin hjälte
En av männen bakom Folkets Demonstration är Stefan Fahlander. Förra helgen i Trelleborg påstod han att hans organisation är "opolitisk" och tar avstånd från rasism och nazism.
Nu säger han:
– Skulle det ligga någon sanningshalt i informationen du kommer med så kommer vi givetvis att vidta åtgärder. Det är min enda kommentar.
Efter manifestationen i Trelleborg har Folkets Demonstration försökt sprida bilden av att nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen endast fanns på taket till Valengallerian mitt emot Rådhusplasen.
Det stämmer inte.
Sydsvenskan har identifierat minst två kända NMR-aktivister som rörde sig i folksamlingen och bland annat filmade den lilla gruppen motdemonstranter som kom dit.
Nazister ur Nordiska motståndsrörelsen på taket på Valengallerian.Bild: Peter Frennesson
En av dessa NMR-aktivister är en av frontfigurerna i Vit makt-rörelsen i Sverige. På 1990-talet ingick han i en grupp våldsamma nazister i Tomelilla. Han uppgav sig sedan ha hoppat av nazismen och höll föredrag inom Exit. Men för något år sen dök han upp som en av de drivande i medborgargardet "Soldiers of Odin" i Skåne. Nu är han med i Nordiska motståndsrörelsen och förkommer på foto på sajten Nordfront från ett av NMR:s träningsläger.
Örebropolisen Peter Springare gjorde för några veckor sedan ett uppmärksammat inlägg på Facebook där han skrev att nästan alla grova brottslingar han hade att göra med bar arabiska namn – och att det är något man inte får tala högt om.
En stödgrupp på Facebook för Peter Springare fick snabbt ett par hundratusen medlemmar. Några som öste galla över invandrare och muslimer. Men också många människor som bara var upprörda över våldsbrottsligheten.
Den kraften försökte Folkets Demonstration suga åt sig när man gjorde manifestationen i Trelleborg till ett stödmöte för Peter Springare.
Men huvudpersonen själv – Springare – har på sin Facebooksida tagit avstånd från extremism och uppmanat alla som vill "sprida hat och inlägg med rasistisk och nazistisk prägel" att lämna hans stödgrupp.
Gå till toppen