Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guide: 17 helgtips för dig som är mätt på Melodifestivalen

Misströsta inte, det finns ett liv utanför schlagerbubblan. Dygnet runt guidar er till saker att göra i stan i helgen som inte stavas Melodifestival.

Amanda Bergman uppträder på Palladium fredag 10 mars.Bild: Patrick Persson

1. Lyssna på Amanda Bergman!

Somliga känner henne kanske under artistnamn som Hajen eller Idiot Wind. Med bandet Amason plockade hon hem en grammis 2015 för albumet "Sky city". Men när Amanda Bergman kommer till Malmö är det i eget namn, med solodebuten "Docks" i gigbagen.
Var: Palladium, Malmö. I kväll fredag 10 mars.

2. Fynda vintagekläder till kilopris!

Sugen på att handla vintagekläder i lösvikt? I helgen har du chansen, när det tyska företaget Vinokilo öppnar pop-up-butik på Moriskan. Eftersom kalendern visar mars månad utlovas en vårig kollektion med gott om jeansjackor, klassiska Levi's-jeans och blusar.
Var: Moriskan, Malmö. lördag 11 mars klockan 12-19, söndag 12 mars klockan 12-18.
Marcus och Martinus på Gröna Lund förra sommaren.Bild: Izabelle Nordfjell/TT

3. Se norsk succéduo i stan!

Kanske har du själv ingen koll på Marcus och Martinus. Men chanserna är att kidsen i din omgivning kan upplysa dig. När Marcus och Martinus skulle gästa "Sommarlov" här i Malmö förra sommaren tvingades SVT ta det ovanliga beslutet att avboka artistduon då de befarade för stort publiktryck. Och under duons pågående vårturné har de redan sålt ut Globen två gånger. Att tala om fenomen är knappast överord när det gäller de norska 15-åriga tvillingbröderna Marcus och Martinus framfart på de ungas pophimmel. Nu gör sig de sig redo för show på Malmö arena.
Var: Malmö arena. Söndag 12 mars.

4. Hör Purple Haze …på trumpet!

Har du alltid undrat hur Jimi Hendrixs musik skulle låta i storbandstappning? Undra inte längre. På lördag tar sig Danmarks Radio Big Band an gitarrgigantens låtskatt. Dirigent är Örjan Fahlström, och storbandet framför även hans verk "Mindscape"
Var: Victoriateatern, Malmö. Lördag 11 mars.
Under våren 2017 presenterar Moderna Museet Malmö en separatutställning med Annika Eriksson med namnet ”The Social".Bild: Emma Larsson

5. Se hyllad Malmökonstnär!

Hennes korsningar av videokonst, performance och skulpturala objekt har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Men nu kan vi se Annika Erikssons konst här hemma i uppväxtens Malmö, i en stor utställning på Moderna museet.
Var: Moderna museet, vernissage fredag 10 mars kl 19. Hänger till 4 juni.

6. Se Salo briljera i rockmusikal!

"En roll som gjord för Ola Salo" och "en explosivitet som tar andan ur en". Orden kommer från Sydsvenskans Håkan Engström och handlar om den svenska uppsättningen av rockmusikalen "Hedwig and the angry inch". Ni som missade den på Slagthuset i höstas har en ny chans på lördag.
Var: Slagthuset, Malmö. Lördag 11 mars.

7. Var statist i Maxida Märaks nya video!

Produktionsbolaget Mohave spelar in Maxida Märaks nya musikvideo och behöver statister. Statisterna ska spela besökare på en nattklubb .
Var: Inkonst i Malmö, söndag 12 mars. Kl 14.30-17.00
Maxida Märak spelar in video i Malmö i helgen.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

8. Gör postapokalyptiska skor!

Det postapokalyptiska hantverkskollektivet Babels Rehab finns på Bragegatan. Under lördagen öppnar de upp med konstnären Filippa Pettersson och bjuder in till att göra skor av ”civilisationens spillror”. ”Hur klär du dina fötter i det postapokalyptiska vårslasket?”.
Var: Bragegatan 15, lördag den 11 mars, kl. 13-16. Drop-in.

9. Hör fado från Porto!

Claudia Aurora lämnade Porto för Bristol 2003, men en del av hjärtat blev nog kvar hemma i Portugal. För när hon började sjunga i köket i sitt nya hem så var det hela tiden fado-melodier hon drogs till. Det blev upptakten till en musikkarriär som fadosångerska, och nu är hon för första gången på Sverigebesök.
Var: Palladium, Malmö. Lördag 11 mars.

10. Se skäggrockare från Seattle!

Tio år har gått sedan genombrottet "Cease to begin" gjorde Band of Horses till förgrundsgestalter i en formlig våg av amerikansk skäggrock. Ett par år senare, 2010, drog de storpublik på Malmöfestivalen. På fredagskvällen är Seattlebandet tillbaka i stan för en utsåld konsert.
Var: Malmö live. Fredag 10 mars.

11. Se Hater på Grand!

Malmöbandet Hater släpper debutalbum. Det har gått ganska exakt ett år sedan bandets första spelning och sedan dess har de hyllats av både svensk och internationell musikpress. Bandet spelar pop och har beskrivits som ”shoegazeiga”. Ikväll firar de debutalbumet med fest och spelning på Grand Öl & Mat. Förbandet heter Curiositi och det blir även DJs.
Var: Grand, fredag 10 mars. Kl. 22-03. Fri entré innan 23.
Erik Borgeke och Susanne Karlsson i Dennis Sandins uppsättning av "Svek".Bild: Emmalisa Pauly

12. Se en Pinterpjäs!

Från början får publiken reda på hur triangeldramat slutar. Men inte hur relationerna mellan Emma, maken Robert och vännen Jerry blivit så infekterade. Det bildar startpunkt för den Nobelprisade dramatikern Harold Pinters pjäs "Svek", som har premiär på Intiman i Dennis Sandins regi i helgen.
Var: Intiman, Malmö. Lördag 11 mars. Spelas till 26 april.

13. Se Potato Potatoes nya föreställning!

Scenkollektivets senaste föreställning heter ”I’m Her(e)” och handlar om Youtube som det nya flickrummet. Regissören har samarbetat med flickforskare och vill lyfta fram och belysa flickans perspektiv. Spelas både fredag, lördag och söndag.
Var: Potato Potato. Fredag den 10 mars och lördag den 11 mars kl 19.00

14. Gå på ”Finissage” på Frank!

Galleri Frank på Ahlmansgatan är konstgalleriet som lyfter Malmökonstnärer. De jobbar med oetablerad och experimentell konst och under fredagskvällen har de eventet ”Why Do I Do” som de beskriver som en hemmafest. Det blir experimentella miljöer med ljusteknik och möbler. Pengarna från denna kväll ska finansiera Malmökonstnärers möjlighet att åka till ”Milano Design Week”.
Var: Galleri Frank, fredag 10 mars. Kl. 18-22.

15. Se Synth Babe Records och Ninoosh på Grand!

Ninoosh är Malmöartisten som grundade musikkollektivet Synth Babe Records. Hon har släppt en EP hittills och på lördagen tar hon en paus från arbetet med det kommande debutalbumet och spelar på Grand. Synth Babe Records jobbar för att jämna ut könsfördelningen inom musikindustrin och Ninoosh spelar synth och det utlovas bli både roligt, förvirrande och utforskande.
Var: Grand. Lördag 11 mars. Kl. 21.30

16. Tredje Dynastin och Yunton Beach på Grand!

Samma kväll som Ninoosh spelar på Grand kommer också Tredje Dynastin och håller fest. De utlovar rymddisco, sovjet-synth och future-jazz. På scen står Yunton Beach.
Var: Grand, lördag 11 mars. Kl. 22-03. Fri entré innan 23.00.

17. Lyssna på oväsen på Skåne Konstförening!

Näktergal arrangerar spelningar med akter som spelar noise – alltså musik och ljud av oväsen och brus. Denna kväll bjuds på undergångsnoise, elektroniska ljud och seans.
Var: Bragegatan 15. Lördag den 11 mars kl. 19-22.
Gå till toppen