Vellinge

Höllvikens bibliotek inför meröppet

Önskemål om att förlänga Höllvikens biblioteks öppettider blir nu verklighet. När meröppet införs kommer biblioteket att vara det första i kommunen som är tillgängligt mellan klockan 10 till 22 – sju dagar i veckan.

– Det känns jätteroligt att vi nu kan erbjuda detta, och jag tror och hoppas att många kommer vilja använda sig av det. Jag ser framför mig att folk kommer hit för att plugga, för att träffas med sin bokcirkel eller för att hänga tillsammans med familjen. Eller bara att man kommer och gör det man behöver göra på biblioteket, fast när det passar bäst för en själv, säger Caisa Svärdén på Vellinge kommuns hemsida.
I slutet av april kommer biblioteket vara tillgängligt även på kvällstid. För att kunna ta sig in på dessa tider behöver man ha fyllt 18 år, anmält intresse och fått behörighet samt förbundit sig till att följa vissa ansvarskriterier. Uppfyller man de kriterierna får man ett lånekort och kod för att kunna nyttja biblioteket när det är obemannat.
– Vi gjorde en enkätundersökning för alla folkbibliotek 2012 och då fanns det ett allmänt önskemål om att biblioteken skulle öppna tidigare och stänga senare. Det var flest invånare som önskade det i Höllviken och därför har vi valt dem som första bibliotek att pröva detta på, säger verksamhetschef för kultur, Kristina Papai.
Ny belysning och ett högtalarsystem som talar om när det närmar sig stängning är några av de säkerhetsåtgärder som vidtagits inför starten av meröppet.
– Vi har säkrat så att personer med funktionshinder kommer ut om det skulle hända något när det är obemannat och toaletterna har fått en larmknapp som går direkt till larmcentralen, säger Kristina Papai.
Kommer fler bibliotek i kommunen få meröppet?
– Det blir i Höllviken nu under våren, sedan får vi utvärdera hur det har gått och därefter kan det bli aktuellt på fler bibliotek.
Gå till toppen