Vellinge

Hon skildrar vår obesvarade kärlek till djuren bakom galler

Ett skolarbete blev startskottet för många besök på djurparker runt om i världen. Nu visar Julia Lindemalm upp sina foton i utsällningen Zoo world, som belyser människans självpåtagna roll som härskare över djuren och den obesvarade kärleken där emellan.

Julia Lindemalm bredvid en av sina favoritbilder i utställningen.Bild: My Östh-Gustafsson
Djurintresset har alltid funnits hos bildjournalisten Julia Lindemalm, men idén till utställningen som nu visas i konsthallen på Falsterbo strandbad formades när hon gjorde ett projektarbete på journalisthögskolan i Danmark 2011.
– Jag tyckte det var en märklig företeelse med djurparker. Men jag trodde ämnet skulle vara för banalt och inte tillräckligt tungt, men sedan insåg jag att det är det här jag måste göra, säger hon.
Efter utbildningens slut kunde hon inte släppa djurparkerna helt, utan fortsatte besöka parker i Sverige, Europa och USA. Resultatet blev en skildring av människans förhållande till djur i fångenskap på ett existentiellt plan.
– Min utgångspunkt var först att prata med besökare, men det gjorde mig så arg. Jag minns speciellt en gång då en isbjörn stod och hoppade i sin inhägnad, folk stod och skrattade men för mig var det så vansinnigt sorgligt.
Genom sin utställning hoppas hon kunna få andra att se på det med samma ögon som hon själv gör.
Varför tror du att många inte ser det du ser?
– Det är kulturellt. Det är så här vi har lärt oss att träffa djur. Människor går till djurparker för att de älskar djur och underhållning. De flesta stannar inte så länge framför varje bur, står man där en halvtimme får man se mycket mer.
Hennes foton ifrågasätter vår självpåtagna roll som härskare över djuren, vilket är något av det som berört henne allra mest.
– Visst är det fascinerande med djuren på djurparkerna, jag fattar grejen, men för vem finns djuren? Djurparker är förlegat och en rest från kolonialtiden då man samlade saker för att visa upp. Men varför ska man ha afrikanska djur i Sverige när de inte ens kan gå utomhus här?
När hon var liten var drömmen att bli elefantskötare, men när hon blev äldre insåg hon att hon inte hade några glada minnen av djurparkerna.Bild: My Östh-Gustafsson
I ett videorum visas bilder från serien Katt People, en bok hon gav ut tillsammans med Annina Rabe förra året.
Utställningen visas på Falsterbo Strandbad mellan 11 mars och 14 maj. Den 19 mars och den 2 april kommer fotografen själv att vara på plats och visa utställningen.
Läs mer:Julia och djuren: ”Det handlar om hela vår existens – utan djur finns vi inte”
Gå till toppen