Kultur

Kärleksfullt om Kim Anderzon

Kim Anderzon.Bild: Folkets Bio

Kim – den skalliga primadonnan

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige, 2017. Regi: Fredrik Egerstrand, Tintin Anderzon. Med: Kim Anderzon, Krister Henriksson, Judith Hollander, Johan Rabaeus. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.14.
Den här filmen borde ha haft premiär på Internationella kvinnodagen. För filmen om skådespelerskan Kim Anderzon lyfter fram en kvinna som gick sin egen väg och som vågade allt. Eller som det sägs i filmen: ”Hon gick alltid utanför normernas gränser”, eller ”hela sitt liv var hon storartad.”
"Den skalliga primadonnan" står på två ben. Det ena, lite darrigare, följer Kim Anderzon under hennes sista tid i livet, i Tyskland på behandling för cancern och under en mottagning där hon tar farväl av sina vänner och välkomnar med orden ”Liket lever”. Det andra, det starkaste, står stadigt på Pistolteatern, där Kim Anderzon under 1970-talet blev fixstjärnan på den experimentella kollektivteatern som gjorde Dario Fo känd i Sverige och där kroppen blev ett redskap i teaterns tjänst.
Det här är en film som andas kärlek och respekt. Inte så konstigt kanske, eftersom intervjuerna är gjorda av dottern Tintin Anderzon och filmen är regisserad av hennes halvbror Fredrik Egerstrand. Men det är mer än så. När Johan Rabaeus inte kan sluta att leverera superlativ och när Krister Henriksson varsamt leder sin gamla motspelerska på promenad runt huset, så är det äkta och ärligt. Kim Anderzon VAR nog helt enkelt storartad.
För den stora publiken blev Kim Anderzon mest känd för sin roll som Siv i "Sällskapsresan". Nu önskar man att också få ta del av arkivbilderna från tiden när en av Sveriges största skådespelare spelade skiten ur allt och alla på teaterscenen.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 10 mars
Gå till toppen