Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Krisen på Lundaskolan — så hanterar de situationen

Stämningen är upprörd och polariserad på den Lundaskola som tillät två pojkar som begått en våldtäkt gå kvar. Flera elever har tagit ställning för pojkarna och är i bråk med andra elever. Under onsdagen polisanmäldes en misshandel.

Skoldirektör Mats Jönsson och skolområdeschef Katarina Kristiansson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sydsvenskan har intervjuat skolområdeschef Katarina Kristiansson och skoldirektör Mats Jönsson om om krissituationen på Lundaskolan just nu — och vilket ansvar de själva har för händelseförloppet.
– Det stämmer att det har blivit en polariserad situation med flera synsätt. Mycket handlar om moralfrågor. Det finns elever som stöder flickan men också de som stöder pojkarna som begick våldtäkten, den ena av dem eller båda. Det pratas mycket om vem som har drivit på och vad som är okej, säger Katarina Kristiansson.
Läs mer:Politiker om skoldirektören: "Man har förtroende till dess att man inte har det"
Skolan har fått extrapersonal för att reda ut situationen.
– Man måste hitta fram till att man respekterar och värnar varandra. Oavsett vad man tycker så får man inte bete sig så att någon ska vara rädd för att gå till skolan eller utrycka sin åsikt. Det är grundläggande värdegrundsarbete, säger Katarina Kristiansson.
Under onsdagen polisanmäldes en elev för misshandel av en annan elev på skolan. Konflikten var ett direkt resultat av deras åsikter om de två pojkarna.
– Ja, det var tyvärr så. Det är ett fåtal elever men det är tillräckligt.
Hur är stämningen just nu på skolan?
– Jag var med under skolans krisgruppsmöte på torsdagsmorgonen. De har förstärkt elevhälsan, alla som behöver prata med en skolsköterska, psykolog eller kurator har möjlighet till omedelbara samtal. Bemanningen på rasterna är förstärkt och lärarna får stöd i hur de ska prata med eleverna om det som har hänt , säger Katarina Kristiansson.
– Vi har även anlitat en expert från Malmö högskola som nästa vecka föreläser för lärarna om sex- och samlevnadsfrågor så att de ännu bättre kan arbeta med ämnet och alla frågor som uppkommer, säger skoldirektör Mats Jönsson.
Läs mer:Rektorn på Lundaskolan lämnar sin tjänst efter massiv kritik
Totalt 80 procent av eleverna anger i skolans egen trivselenkät (2016) att det vet att det förekommer mobbning på skolan. Hur har skolan arbetat med det?
(Uppgiften har korrigerats, se nedan)
– Det är en hög siffra som sticker ut. Men jag kan inte säga något mer konkret, jag har inte detaljerna här, säger Mats Jönsson.
Har värdegrundsarbetet på skolan inte fungerat?
– Nej, inte tillräckligt bra. Det vi har lärt oss är att vi behöver bättre rutiner för sådana här saker och för värdegrundsarbetet ute i skolan, kanske på alla skolor, säger Mats Jönsson.
– Situationen är oerhört beklagansvärd och vi arbetar vidare på alla sätt för att aldrig mer hamna i något liknande, säger Katarina Kristiansson.
Beslutet att låta pojkarna gå kvar på skolan efter domen har påverkat dagens situation på skolan. Men skoldirektören och områdeschefen återkommer gång på gång till att det var rektorn som var ensam ansvarig för beslutet att pojkarna skulle gå även efter våldtäktsdomen.
Ska en rektor behöva brottas med sådana beslut ensam?
– Vi har lärt oss att vi behöver andra rutiner, säger Mats Jönsson.
Sent på fredag eftermiddag skickade Mats Jönsson och hans kollega i barn- och skolförvaltning Lund Öster, Ann-Britt Wall Berséus, ut ett brev till all personal och alla vårdnadshavare till barn i Lunds grundskolor med information om händelserna och hur kommunen jobbar med trygghet och värdegrund på Lunds skolor.
Rättelse: Uppgiften 80 procent stämmer inte. Skolan har i efterhand meddelat att de sin likabehandlingsplan hade vänt på siffrorna. Rätt siffror är att 20 procent av eleverna uppger att det finns någon eller några som brukar mobba andra. 21 procent uppger att det finns någon eller några som är mobbade.
Läs alla artiklar om: 14-åring våldtagen av jämnåriga
Gå till toppen