Huvudledare

Ledare: M:s problem behöver inte bli Sveriges.

Anna Kinberg Batra.Bild: Pedersen, Terje
Moderaternas problem blir inte mindre. Men det blir däremot partiets väljarstöd. I en ny mätning från Demoskop noteras ett ras av sällan skådat slag. På två månader har partiet tappat var tredje väljare, vilket ger en nedgång till 16,6 procent.
"Vi har inte sett en sådan dramatik i ett parti sedan vi började mäta", säger Demoskops vd Anders Lindholm till Expressen.
Likväl är det inom Moderaterna som det just nu tycks vara störst dramatik.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra höll på fredagen ett möte med kritiska partiföreträdare på lokal nivå i Stockholmsområdet. Samtidigt uppmärksammade Dagens industri hur det interna missnöjet växer med Moderaternas ledning.
"Det poppar upp väldigt många olika förslag hela tiden. Det är som en popcornmaskin, men det är väldigt svårt att förstå vad det ska leda till. Om någon skulle fråga mig vad den här planen för Sverige är, så skulle jag inte kunna svara", sade till exempel Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.
Hans kollega i Täby, Leif Gripestam (M), menade i sin tur att partiledningen ägnar sig för mycket åt det politiska spelet och för lite åt politiken.
Att det höjs kritiska röster inom ett parti är förstås inte ovanligt, men det lär vara många väljare som instämmer i kritiken. Det är tydligt att Moderaterna inte längre står för samma politik som under Fredrik Reinfeldts partiledartid, men mer oklart vad Kinberg Batra avser att stå för istället. Hennes svängning i början av året i frågan om att regera med stöd från SD gjorde det inte mindre luddigt vilka principer som gäller.
Enligt ett pressmeddelande från Demoskop var den senare manövern "startskottet för större väljarrörelser" i opinionen. Tidigare M-sympatisörer har gått över till i första hand C och SD.
Hos Demoskop är M nu rent av mindre än SD som med 18,2 procent blir näst största parti. Fortsätter dessa trender väcks oundvikligen frågor om såväl Anna Kinberg Batras som alliansens framtid.
Moderaterna brukar ha en närmast näringslivsmässig inställning till sina ledare – de som inte redovisar goda resultat får lämna sin post. Det brådskar för Kinberg Batra att börja leverera.
Kräftgången för M minskar naturligtvis också alliansens möjligheter att återta regeringsmakten, särskilt som Centern och Liberalerna hedervärt nog inte vill göra det med aktivt stöd från SD. Men därmed inte sagt att det politiska spelfältet skulle vara låst. Om opinionsvindarna håller i sig öppnas möjligheter till nya samarbeten över blockgränsen efter valet nästa år.
Varken de rödgröna eller alliansen har utsikter att nå majoritet på egen hand och i ett nytt politiskt läge går det inte att benhårt hålla fast vid gamla samarbetsformer.
Med andra ord behöver de moderata problemen inte nödvändigtvis vara något negativt. Det viktiga är att landet leds i liberalare riktning – inte att den politiska kursen läggs ut av en viss partikonstellation.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen