Burlöv

Ny bok vill ge upprättelse till bortglömd å

Från Malmös sophantering till Svedalas stinkande reningsverk. Sträckan längs Sege å är inget självklart utflyktsmål – men i en ny bok utforskas området med nya ögon.

En del av ån skulle kunna bli en kanotled, menar Valle Westesson.Bild: Nils Bergendal
I "Hög grumlighet noterades" besöker författaren och komikern Valle Westesson tillsammans med fotografen Nils Bergendal allt ifrån Malmö brevduveklubb till Sysavs anläggning för kremering av sällskapsdjur.
– Jag själv har alltid varit fascinerad av åar och floder, sedan man gick i skolan och lärde sig hur civilisationerna uppstod i de stora floddalarna, säger Valle Westesson.
Valet av just Sege å möttes dock av en del förvåning bland bekanta.
– Det är ju inte så att man har lyft fram den och gjort någonting fint av den. Men därför känns det ännu roligare att försöka ge någon slags upprättelse till den här lilla ån som det är lite synd om, säger han.
Åkrarna kring Sege å bidrar till vattnets grumlighet.Bild: Nils Bergendal
Arbetet med boken började på allvar i augusti med att författarna färdades så långt det gick längs ån med kanot från utloppet i Lommabukten, och därefter till fots, för att välja ut de intressantaste platserna.
Bland resultatet märks en av Sveriges äldsta boplatser vid avfarten vid Segebro, Arlövs Kaninavelsförening, och Lindholmens borgruin i Svedala.
Läs mer:Han hittar balla ställen där man minst anar
Läs mer:Westesson jobbar hårt för att ha kul
Även åns mindre charmiga inslag och historia avhandlas, såsom när en avloppsledning i oktober förra året sprack i Sjölunda reningsverk och 4 miljoner liter avloppsvatten rann ut i vattnet.
"Tyvärr var detta ingen isolerad händelse, utan något som händer då och då," konstateras i boken.
Från ett fiskeforum citeras en sportfiskare som skriver att "även om där finns gott om fisk så måste det väl ändå vara ett av Sveriges ocharmigaste fiskevatten."
Ålar hör till de som trivs i Sege å.Bild: Nils Bergendal
Och om Eons ställverk i Sege påpekas att även om det nog kan uppskattas av "industriromantiker och personer med sinne för brutalestetik" så är det inte "särskilt välkomnande".
– Jag tror att om man läser boken så blir man i alla fall lite nyfiken på att se ån med egna ögon, säger Valle Westesson.
– Även om delar av den rinner genom industriområden och annat som inte är superinbjudande, så finns det också jättefina passager. Man skulle absolut kunna göra kanotled av en del av den.
Boken gjordes med stöd av Sparbanksstiftelsen, Kungliga Patriotiska Sällskapet och Helge Ax:son Johnsons stiftelse, samt med hjälp av crowdfunding. Bland förläggare var intresset svalt till en början, men ett förlag nappade "när projektet blev lite mer konkret".
Ett boksläpp och vernissage äger rum på onsdag i Staffanstorps konsthall. Två dagar senare öppnar utställningen i lite annan tappning i Malmö på Molekyl Gallery.
Gå till toppen