Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Viktigt genrep med vässade finalnummer

Ordet ”fuck” byts ut, kläder ändras, en avancerad bakåtvolt överraskar och ännu mer fyrverkerier bränns av. Melodifestivalens finalister gör allt de kan för att vinna röster. Och på genrepet var pressen extra stor – då bedömde juryn låtarna.

FO&O vässar bidraget "Gotta thing about you" med en bakåtvolt. Tävlingen avgörs i Friends Arena på lördagskvällen.Bild: Christine Olsson/TT
Storfavoriten Wiktoria har tvingats spara på rösten under veckan och på torsdagsrepetitionerna var det hundra procent playback som gällde. Men under det betydelsefulla genrepet – som de mäktiga internationella jurygrupperna baserar sina omdömen på och därmed hälften av finalens poäng – sjöng hon med egen kraft.
– Jag har känt att rösten har varit lite ansträngd, så jag tänkte att "better be safe than sorry". Men det kändes jättebra i kväll och det gick väldigt bra. Så nu är det bara att ladda upp inför i morgon, säger Wiktoria Johansson.
Numret har hon bland annat kryddat med nya kläder. Den långa, ljusblåa klänningen har bytts ut mot en röd byxdress. Dessutom får hon sällskap i sängen när hon sjunger ”As I lay me down” – av stjärnor som format sig till en person på led-skärmen.
– Man vill göra lite mer och få upp numret en nivå till och det känner vi att vi lyckades med, båda vad gäller klädsel och att det är en del nya effekter på scen, säger hon.
Att juryn bedömde genrepet gjorde det nervigare för artisterna.
– Det blir inte som ett genrep utan det är lika mycket på allvar. Men det är bara att försöka ta det lugnt och njuta, säger Wiktoria Johansson.
Debutanten Nano byter jacka, men förlitar sig i övrigt på framgångsreceptet från deltävlingen. Pojkgruppen FO&O har filat mest på sitt nummer. Bandmedlemmen Felix Sandman vågar sig på en bakåtvolt och fyrverkerierna är fler på scenen.
– Vi maxar allting. Vi höll nästan på att springa in i ett pyroslag, för vi hade glömt bort att det skulle komma på just det stället, säger Sandman.
För både Robin Bengtsson och Lisa Ajax är det framför allt låttexten som har ändrats inför finalen i Friends Arena. Ordet "fuck" i olika böjningar har väckt reaktioner under turnén i år – f-ordet får inte användas under Eurovision Song Contest och har därför skapat en del frågor under Melodifestivalen. Robin Bengtsson sätter punkt för sin del i debatten genom att byta ut "fucking" mot "freaking".
– Jag har aldrig känt något stort behov av att sjunga "fucking", låten var så när jag fick den. Det var så enkelt att göra bytet, säger Robin Bengtsson.
Men Lisa Ajax kompromissar lite. Inför den internationella juryn sjunger hon inte "fuck", men ska göra det under finalsändningen på lördag.
– Jag respekterar reglerna i Eurovision. Men jag vill köra "fuck" eftersom låten, för mig, ska ha det ordet, säger hon och berättar att hon fick tänka till lite extra under genrepet för att sjunga "damn" i stället.
När hon hörde snabbreprisen tyckte hon att det kändes lite konstigt.
– Det är lite mixade känslor.
Vilket bidrag som får representera Sverige i Eurovision Song Contest i Kiev avgörs under Melodifestivalens final på lördag kväll. SVT1 sänder från Friends Arena med start klockan 20.00.

Fakta: Melodifestivalens finalfält

1. Ace Wilder: "Wild child"
2. Boris René: "Her kiss"
3. Lisa Ajax: "I don't give a"
4. Robin Bengtsson: "I can't go on"
5. Jon Henrik Fjällgren featuring Aninia: "En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)"
6. Anton Hagman: "Kiss you goodbye"
7. Mariette: "A million years"
8. FO&O: "Gotta thing about you"
9. Nano: "Hold on"
10. Wiktoria: " As I lay me down"
11. Benjamin Ingrosso: "Good lovin'"
12. Owe Thörnqvist: "Boogieman blues"

Fakta: Årets internationella jurygrupper

Jurygrupperna i Melodifestivalens final varierar och målet är att hitta en mix av länder som representerar hela Europas smakkulturer, enligt SVT:s Melodifestivalsajt.
Följande länder ingår i den internationella juryn 2017:
Armenien, Australien, Storbritannien, Frankrike, Israel, Italien, Malta, Norge, Polen, Tjeckien och Ukraina.
Källa: SVT
Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2017
Gå till toppen