Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Barn och unga på sjukhus kan delta i årets Buff – på distans

Inför årets upplaga av filmfestivalen Buff i Malmö har festivalen valt att satsa på bland annat pilotprojektet Buffilusk. Buffilusk vill ge möjlighet för barn och unga på sjukhus att ta del av festivalen genom en länk.

Skolklass på filmvisning på Buff.Bild: Kristoffer Hellman
Pilotprojektet Buffilusk är en av nysatsningarna inför årets upplaga av barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö. Buffilusk ger barn och unga som vårdas på sjukhus möjlighet att delta i festivalen – på distans. Över länk kan patienter och personal på sjukhusen i Skåne se ett urval av festivalens filmer.
Lina Linde är projektledaren bakom Buffilusk och hon berättar att eftersom Buff vill rikta sig till alla och det finns många barn och unga som vårdas på sjukhus och som inte har möjlighet att ta sig till festivalen så får festivalen ta sig till dem.
– Jag var på ett sjukhus igår också och gjorde korta animerade filmer med några barn. Filmerna från sjukhusen kommer visas på Panora under festivalen. Det känns kul att ta med någonting från sjukhusen till festivalen också, och inte bara från festivalen till sjukhusen, säger Lina Linde.
Under festivalen kommer de barn och unga som inte kan ta sig dit få ett inlogg till en digital plattform. Där kan de se på film, läsa om filmerna, skriva recensioner och ta del av videohälsningar från regissörer.
– Vi har haft några filmvisningar tidigare år för barn och unga på sjukhus, men då har det varit mer popcorn och festivalkänsla. I år blir det mer tillgängligt, säger Lina Linde.
Lina Lindes och Buffilusks vision och förhoppning är att plattformen och projektet inte bara ska vara igång i festivaltider, utan att det ska vara en plattform som alltid finns tillgänglig och som uppdateras kontinuerligt med filmer.
Just nu är de mitt uppe i processen med en EU-ansökan för att kunna utveckla projektet och eventuellt börja samarbeta med organisationer i Kroatien och Belgien, som också jobbar med att visa film för barn och unga som vårdas på sjukhus.
– Det här är ju ett pilotprojekt för att se om det är ett bra sätt att göra det på. Om personalen och patienterna har idéer om hur det kan bli bättre och vad de har för tankar. Vi vill ju se till deras behov och hur det skulle funka bäst för dem, säger Lina Linde.
En annan nysatsning inför årets upplaga av Buff är priset "Buff Nordic Star" som kommer delas ut till tre unga, nordiska skådespelare som festivalen valt att lyfta.
Årets tema är också någonting som festivalen valt att satsa extra mycket på i år. Temat är "inflytande". Programchef Daniel Lundquist säger att temat handlar om barn och ungas inflytande i såväl film som i samhället i stort:
– Dels jobbade vi med temat i arbetet inför festivalen genom att involvera målgruppen i planerandet mer än vad vi gjort tidigare. Och sen kommer det vara synligt under festivalen genom att vi kommer diskutera och prata mycket.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen