Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

DNA-märkning ska stoppa stöldvåg i bilar

Sedan årsskiftet har stölderna av bildelar ökat kraftigt i Malmö. Nu satsar Länsförsäkringar och Mercedes tillsammans på DNA-märkning för att stävja brotten.

Tim Bard, mekaniker hos Mercedes i Malmö, ersätter en stulen framlykta.Bild: Patrik Renmark
– Det är som ett osynligt nagellack i princip, som är sökbart i hela världen, säger Kenneth Johansson, trygghetsutvecklare på Länsförsäkingar och stryker på ett tunt lager DNA-märkning på en nymonterad framlykta.
Vi är i Mercedes bilverkstad i Fosie i Malmö. På verkstadsgolvet står en bil som har fått fronten uppbruten, strålkastarna är stulna och bilens hjul försvann med tjuvarna.
– Delarna och reparationen kommer kosta ungefär 100 000 kronor för den här bilen och dessutom får kunden vara utan sin bil i omkring fjorton dagar, säger Magnus Pettersson, verkstadschef på Mercedes i Malmö.
Sedan årsskiftet har polisen fått in över 130 anmälningar om stulna bildelar i Malmö. Innan årsskiftet var det Helsingborg som besvärades av bildelsstölder. Men nu verkar problemet ha flyttat mer mot Malmö, enligt polisen, som misstänker att det är organiserade ligor som ligger bakom ökningen.
Framförallt är det rattar och annan utrustning från exklusiva bilmodeller som är utsatta.
– Tidigare fick vi kanske in någon bil i månaden. Nu kommer det de här klumparna med åtta-tio bilar samma natt. När man kommer hit efter helgen kan hela gården vara full av bilar med krossade rutor som det ska bytas airbag på, säger Magnus Pettersson.
För att stoppa utvecklingen satsar nu Länsförsäkringar i Skåne och Mercedes i Malmö på ett gemensamt projekt. Kunder som kommer in med stöldskadade bilar erbjuds gratis utrustning för att DNA-märka bilen.
Under skenet av en UV-lampa lyser den osynliga märkningen upp i klargrön färg.Bild: Patrik Renmark
Märkningen, som lyser klargrönt i UV-ljus, gör det lättare för polisen att knyta stöldgods till ett brott och förhoppningen är att dekalerna om att bilen har DNA-märkts ska avskräcka tjuven.
– Den här märkningen ska göra det mindre intressant för tjuven. För det är betydligt svårare att sälja saker som är märkta och det gör det lättare för polisen att binda stöldgods till ett brott, säger Kenneth Johansson.
Metoden har tidigare fungerat bra för att förebygga bostadsinbrott. Staffanstorp var först ut i Sverige att testa DNA-märkning i hemmen i stor skala. Drygt ett år efter att projektet inleddes hade bostadsinbrotten i kommunen minskat med 37 procent.
Till en början kommer 40 märkningskit delas ut i Malmö och tas det emot väl av kunderna öppnar Kenneth Johansson för en fortsättning.
– Då går vi vidare till andra större städer som Helsingborg och Lund till exempel, säger han.
Men han hoppas också att allt fler privatpersoner ska märka sina bilar och att det på sikt kan ge ett liknande resultat som för bostadsinbrotten.
– Om vi i Sverige är duktiga på det här och får ut så många märkningar som möjligt så kanske vi kan se betydligt färre bilinbrott i framtiden. Det handlar om att se det långsiktigt, säger Kenneth Johansson.
FAKTA: Så fungerar märk-DNA
• Ett kit med märk-DNA kostar från 500 kronor och kan köpas i butiker och via försäkringsbolag.
• Märk-DNA penslas, ungefär som ett nagellack, på dina värdefulla ägodelar – allt från smycken till gräsklippare. Den genomskinliga färgen innehåller ett en unik DNA-sträng som registreras i en databas.
• Om föremålet stjäls men sedan hittas av polisen kan det belysas med en särskild lampa, så att märkningen syns och föremålet kan spåras till rätt ägare.
Gå till toppen