Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Favorittippad Wiktoria föll hårt

Wiktoria var förhandsfavorit men var aldrig i närheten av Melodifestivalsegern. Efter juryns röster låg hon åtta, och till slut blev det en sjätteplats. – Man tittar för blint på Spotifysiffrorna, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Wiktoria Johansson kom först på sjätteplats.Bild: Christine Olsson/TT
Det må ha varit en väntad vinnare och väntade övriga topplaceringar men det var något som stack ut.
Wiktoria Johansson, som bara gav 1.20 gånger pengarna för en topp-treplacering, misslyckades helt
– Jag har försökt att inte tänka på att jag var favorit, säger hon.
– Jag har ju sett det på Spotify, men jag försökte bara se det som en rolig grej, att folk gillar låten och sen inte försökt tänka så mycket på det favoritskapet. Jag har haft en känsla hela veckan att "du kommer inte vinna", säger hon.
TT: Vad kunde du ha gjort annorlunda?
– Ingenting. Jag är skitnöjd med det jag gjorde. Vi hade ett peptalk med teamet innan, och jag taggade till och hittade ett lugn och hade verkligen skitkul på scen. Jag är supernöjd med min insats, hade jag gått runt och tänkt "ja, jag kommer vinna", då hade jag blivit mer besviken om jag hade ställt in mig på det.
Tävlingsproducenten Christer Björkman var inte helt förvånad.
– Spotifypubliken är bara en del av vår publik, den publiken är inte lika bred som vår publik. Vår publik är i fler åldrar, den är mycket större, då blir det ett annat utgångsläge och röstar på ett annat sätt.
TT: Hade du förutsett detta resultat?
– De fyra som var i toppen har jag definierat som de troligaste, men jag hade även med Wiktoria där som femte.
TT: Hur får du fram dem?
– Jag lägger ihop tre komponenter: Artistisk utstrålning och leverans, låtens kvalitet och numrets utförande. Då är det så att både Mariette och Robin hade väldigt väldigt snygga nummer. Wiktoria gjorde det helt själv, det gör den biten lite svagare i hennes performance. Hon hade rösten och hon hade låten. Det var ett fint nummer, men det är liksom inte mer än bara fint. Du har inte "wow"-effekten, säger Björkman.
För Wiktoria blir det nu en sommarturné samt en plats i Diggiloo-turnén tillsammans med bland andra Robin Bengtsson och David Lindgren.
– Det ska bli superroligt. Jag är glad för Robins skull, jag är taggad för den här sommaren. Det kommer att bli ett bra år, säger hon.
Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2017
Gå till toppen