Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Robin Bengtsson vinner Melodifestivalen

Storfavorit från deltävlingens första stund. Vinnare i Melodifestivalens sista finalsekund. Robin Bengtsson vann Melodifestivalen – och får representera Sverige i Eurovision Song Contest med låten ”I can’t go on”.

Robin Bengtsson med bidraget I Can't Go On vann finalen i Melodifestivalen 2017.Bild: Christine Olsson/TT
Han slutade femma i fjol. Men i år räckte det hela vägen. Robin Bengtsson får ta med sig rullbanden och sina dansare för att göra upp i Eurovision i Kiev.
Årets Melodifestivalfinal har på förhand beskrivits som en av de jämnaste på många år – och det blev som väntat en riktig nagelbitare med förhandstippade favoriter som Wiktoria, Nano och Jon Henrik Fjällgren och Aninia.
Vinnarlåten ”I can’t go on" fick flest röster från den internationella juryn och fick även näst flest poäng – 50 – från tittarrösterna. En topp 5-placering har varit målet för Robin Bengtsson i årets Melodifestival och han har i veckan beskrivit allt bättre än en femteplats som bonus. Nu blev bonusen bästa tänkbara.
Både Robin Bengtsson och Lisa Ajax ändrade sina låttexterna inför finalen i Friends Arena. Ordet "fuck" i olika böjningar har väckt mothugg under Melodifestivalen och f-ordet får inte användas under Eurovision Song Contest. Därför bestämde sig Robin Bengtsson för att byta ut ”fucking” mot ”freaking” i sin låttext.
– Jag har aldrig känt något stort behov av att sjunga "fucking", låten var så när jag fick den. Det var så enkelt att göra bytet, sade Bengtsson efter genrepet. Robin Bengtsson gör något udda av sina tre minuter på scenen. Han börjar bakom scenen och tillbringar nästan hela första minuten där. Sedan startar rullbanden som popsångaren intar tillsammans med sina fyra kostymklädda dansare.
Numret har på förhand beskrivits som väldigt "Eurovision-aktigt", inte minst av artisten själv. I maj får världen se om det funkar – under Eurovision Song Contest i Kiev.

Håkan Engström direktrapporterade från Melodifestivalens final:

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2017
Gå till toppen