Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Här är juryn med hälften av finalens poäng

Melodifestivalens final avgörs i kväll. Men artisternas prestation inför den internationella juryn – under genrepet i går – kan redan ha avgjort tävlingen eftersom finalfältet är ovanligt jämnt och svårtippat. Juryn fördelar hälften av poängen.

Internationella jurygrupper från elva olika länder har stor betydelse för avgörandet i Melodifestivalen. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
– Jag tror att det beror på vem som är bäst på fredagen. Jag tror att det blir väldigt avgörande, för även om man skulle misslyckas litegrann i sändningen så tror jag inte att det gör så mycket. Tittarna här hemma har redan bestämt sig i mångt och mycket. De har redan en favorit, sade tävlingsproducenten Christer Björkman tidigare i veckan.
Han tror att det står mellan fem-sex låtar.
– Och det är kul. Det är ju kul när man inte riktigt vet, säger Björkman.
Jurygrupper från elva olika länder fördelar 50 procent av poängen i Melodifestivalens final. Lika många poäng strör folket ut – som röstat via telefon, sms och Melodifestivalens app. Artisternas framträdanden under genrepet i Friends Arena i går kväll ligger till grund för jurygruppernas bedömningar.
Den internationella juryn ser olika ut varje år och SVT:s mål att sätta ihop en mix av länder som representerar olika smakkulturer i Europa, enligt SVT:s Melodifestivalsajt.
I år ingår följande länder i den internationella juryn: Armenien, Australien, Frankrike, Israel, Italien, Malta, Norge, Polen, Storbritannien, Tjeckien och Ukraina.
Ett land räcker för att representera Nordens smak, enligt Christer Björkman. I år är det en jury från Norge som tycker till om de svenska finalbidragen.
– Vi vet att vi inte behöver lika många från våra nordliga grannar eftersom deras smak är relativt lik vår, säger han till SVT.
Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2017
Gå till toppen