Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Håkan Engström: Robin Bengtsson är vår man i Ukraina

"Can't go on"? Vilket skämt. Robin Bengtsson kan uppenbarligen gå hur långt som helst. Igår gick han hela vägen till seger i Melodifestivalen. I maj representerar han Sverige i Kiev.
Robin Bengtsson med bidraget I Can't Go On vann finalen i Melodifestivalen 2017 i Friends Arena i Stockholm på lördagen.Bild: Claudio Bresciani/TT
Vår man i Ukraina är Robin Bengtsson, 26-årig underhållare från Svenljunga i Västergötland. Men svenska folkets man? Det var faktiskt Nano. I en i övrigt mycket jämn omröstning bland svenska telefon- och appröstare höll sig Nano en bit framför klungan.Segern kom i kraft av den internationella juryns röster. Det tyder väl på att låten och framträdandet har internationell potential?
– Kanske det! Men det är omöjligt att säga. Jag har heller inte hört en enda av låtarna jag ska tävla mot i Eurovision. Jag blev mest chockad av att så många poäng ramlade in, säger Robin Bengtsson som trots sitt ordval var en väldigt sansad vinnare. I den här tävlingen hör det till att man stämmer upp i glädjetjut, fäller tårar och snubblar på orden när man försöker smälta resultatet. Med Loreen som enda tänkbara undantag är han den coolaste segrare vi sett.
Robin Bengtsson.Bild: Christine Olsson/TT
Det hör också till god ton att säga att man är särskilt glad över folkets röster. Det blir svårt för Robin Bengtsson att häva ur sig – han är den första vinnaren som inte hamnat bättre än trea i sammanräkningen av folkets röster. Det där kan han ju inte riktigt kommentera – ingen säger att "jag bryr mig mest om expertjuryn" – men säger ändå:
– Det var ju väldigt jämnt, med flera låtar som fick nästan exakt lika många röster. Och jag är verkligen inte förvånad över att Nano fick så många röster. Han sjöng en bra låt och har ett väldigt bra uttryck.
Hans bidrag fick poäng av samtliga elva jurymedlemmar, det hör till ovanligheterna. Maxpoäng fick han från Polen, Norge och Israel.
– Det är hedrande och ska bli väldigt kul att representera Sverige. Mitt mål var att komma bättre än femma, det hade jag varit nöjd med.
Femma kom han förra året, då han verkade komma från ingenstans och sjöng en låt med den märkliga titeln "Constellation prize". Uttrycket på allas läppar detta år har istället varit "fuckin'", men det tyckte han var för mycket. Till skillnad från Lisa Ajax bytte han ut svordomen till något mildare. Till vad? "Freakin'" sägs det. Men det är inte sant; han sjunger "frickin' beautiful", vilket inte är det minsta konstigt – "fricking" är ett etablerat ord, ett snällt kraftuttryck i samma liga som "gosh" eller det svenska jösses. Det sägs att det går tillbaka på Henry Clay Frick: en skrupelfri industrimagnat, verksam i Pennsylvania kring förra sekelskiftet och ordförande i Carnegie Steel. Han var djupt avskydd, inte minst av fackföreningsrörelsen. Men allt det där kan förstås vara en myt.
Frans Jeppsson Wall och Shirim El-Hage i mellanakten.Bild: Christine Olsson/TT
Lisa Ajax hade en annan version av sin låt, avsedd för utländska öron. På fredagens genrep, som är det som internationella juryn bedömer, bytter hon sina "fuck" mot "damn". Men det var då. De enda Damn vi hörde i direktsändningen var det skånska bandet Damn, mest känt för att spela med Timbuktu. Tillsammans med sångerskan Shirim El-Hage framförde de förra årets vinnarlåt "If I were sorry". Frans Jeppsson Wall själv hade valt ut artisterna.
Årets låt har skrivits av tre tidigare vinnare. David Kreuger och Hamed "K-One" Pirouzpanah var bägge med och skrev "Undo" åt Sanna Nielsen – tillsammans med Fredrik Kempe. Denna nya låt har duon gjort tillsammans med Robin Stjernberg, skåningen som år 2013 vann festivalen med låten "You".
Wiktoria var folkets andrafavorit.Bild: Christine Olsson/TT

Fakta: Röstningsresultatet

Robin Bengtsson: "I can't go on" 146 poäng
Nano: "Hold on" 133 poäng
Jon Henrik Fjällgren featuring Aninia: "En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)" 105 poäng
Mariette: "A million years" 99 poäng
Benjamin Ingrosso: "Good lovin'" 87 poäng
Wiktoria: "As I lay me down" 80 poäng
Ace Wilder: "Wild child" 67 poäng
Boris René: "Her kiss" 66 poäng
Lisa Ajax: "I don't give a" 46 poäng
Anton Hagman: "Kiss you goodbye" 43 poäng
FO&O: "Gotta thing about you" 41 poäng
Owe Thörnqvist: "Boogieman blues" 33 poäng
(Sammanställning av internationella jurygrupperna och tv-tittarnas röster. TT)
Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2017
Gå till toppen