Sverige

Hot mot turkisk politiker – ett möte inställt

En högt uppsatt turkisk politiker kampanjar i dag i Sverige. Flera hot har riktats mot besöket och ett av mötena har redan bokats av. – Vi vill inte att det ska bli som i Holland, säger organisatören för besöket.

AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker inledde sin dag i Sverige på en restaurang söder om Stockholm. Ett annat möte har fått ställas in.Bild: Claudio Bresciani/TT
Turkiet och flera EU-länder har råkat i luven på varandra när höga företrädare för det styrande turkiska partiet AKP förvägras att värva röster genom tal och möten bland utvandrade turkar. I dag besöker partiets internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker Stockholmsområdet.
Besöket är en del av den turkiska valkampanjen inför folkomröstningen i april där den omstridde presidenten Recep Tayyip Erdogan söker mandat för att göra presidentämbetet mäktigare.
Turkiska valmöten har stoppats i bland annat Nederländerna och Tyskland den senaste veckan. I Rotterdam blev det oroligt under lördagskvällen.
Mehmet Mehdi Eker inledde dagen med ett välbesökt möte på en restaurang i Tyresö. Under dagen kommer han även besöka Bredäng, Skärholmen och Fittja i Stockholms södra förorter, och träffa flera olika föreningar. Arrangör för besöket är organisationen UETD och dess ordförande Özer Eken. Han beskriver hotbilden som stor.
– Vi vill inte att det ska bli som det var i Holland. Det är redan många som ringt och hotat mig, och jag har polisanmält flera hot, säger han.
Ägaren till en lokal i Stockholmsförorten Norsborg som Mehmet Mehdi Eker planerade att hyra för sitt kampanjtal i Sverige har ställt in arrangemanget, säger han till TT.
Han vill inte förklara anledningen till avbokningen.
Polisen har gått upp i stabsläge och skapat en speciell kommendering för besöket. Man vill inte uttala sig om en eventuell hotbild mot Mehmet Mehdi Eker.
– Vi kan inte kommentera säkerhetsläget. Vi anpassar resurserna efter de behov som skulle behövas och kommer ha resurser tillgängliga på de platser och de möten som han ska gå på, säger Mats Eriksson, presskommunikatör vid Polisen i Stockholm.
Att höga företrädare för den turkiska regeringen driver valkampanj utomlands är inte alls ovanligt. Exempelvis kampanjade president Erdogan själv i Tyskland inför parlamentsvalet 2015.
– Den turkiska regeringen har de senaste åren fått upp ögonen för den turkiska diasporan och mer aktivt börjat söka upp dem inför turkiska val. De turkar som lever i Tyskland utgör det fjärde största valdistriktet i Turkiet. Diasporan är viktig just nu, eftersom opinionsundersökningarna i Turkiet visar att folkomröstningen kan gå åt endera hållet, säger Paul Levin, direktör vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Paul Levin förutsätter att Mehmet Mehdi Eker i första hand är i Sverige för att kampanja för ja-sidan i folkomröstningen, vilket i sig kan vara kontroversiellt för många.
– Tonläget i Turkiet är redan så pass uppskruvat på grund av den väpnade konflikten. Och kritikerna mot grundlagsändringsförslaget menar att det här går mot diktatur. Då är det mycket som står på spel och starka känslor, säger han.
Gå till toppen