Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Instagramkock från Malmö släpper kokbok med gröna burgare

Instagramprofilen Martin Nordin debuterar som kokboksförfattare nästa vecka. Redan nu finns det planer på att hans bok med vegetariska burgare ska ges ut på ytterligare fyra språk.

Martin Nordin har blivit populär bland matintresserade på Instagram.Bild: Lars Brundin
Det var för fem år sedan som Martin Nordin lade ut sina första bilder på Instagram. Den gången handlade det inte om mat, utan om att lära sig mer om sociala medier till jobbet som kommunikatör på Ikea.
– När jag lade ut matbilder så märkte jag att mina vänner blev väldigt intresserade. Helt plötsligt började det komma in folk utifrån också, säger han.
Idag har hans färgglada matkreationer fler än 13 000 följare. En av dem visade sig vara en bokförläggare som för ett år sedan frågade om han var intresserad av att göra en kokbok.
Efter att ha bollat lite olika idéer kom de fram till att vegetariska burgare var någonting som låg rätt i tiden. Resultatet heter "Gröna burgare" och släpps den 14 mars.
Kål- och kolburgareBild: Martin Nordin
– Det är bra för miljön om vi äter mindre kött. Det är väl den viktigaste anledningen till att jag själv lagar mer och mer vegetarisk mat, och till att intresset ökar, säger han.
– Det finns många kokböcker men det är lätt att det blir lite pretentiöst, eller att det ska vara nyttigt.
Det betyder inte att alla burgarna i boken är snabblagade.
– Vissa går lite snabbare, som att steka upp halloumi och champinjonröra. Sedan finns det de som ska rostas i ugnen en längre tid, och de flesta burgarna som är baserade på baljväxter mår bra av att ligga några timmar i kylskåp.
I boken finns även recept på tillbehör, så som hemmagjord ketchup och karamelliserad lök.
Svartbönburgare med gruyèreostBild: Martin Nordin
Martin Nordin utgår alltid från grönsaker när han lagar mat, men alla hans rätter på Instagram är inte vegetariska, någonting som ibland överraskar hans följare.
– Det har nog hänt att några har avföljt mig när de upptäckte att jag äter kött.
I Malmö äter han gärna vanliga hamburgare på Casual Street Food och Surf Shack. Staden saknar ett ställe med riktigt bra vegetariska burgare, trots att flera restauranger annars har ambitiösa alternativ utan kött, menar han.
– Jag har inte käkat någonstans där jag har tyckt att det varit riktigt jäkla grymt. Men jag har inte heller letat efter det.
– Jag tror det kan handla om att man inte ser det som en huvudgrej.
Bland kokbokens recept på tillbehör finns coleslaw.Bild: Martin Nordin
Att öppna en egen restaurang är dock ingenting han drömmer om, även om han i ungdomen valde mellan att jobba som kock eller med reklam. I kokboken fick han kombinera intresset för det visuella med intresset för mat – samtliga bilder är tagna av honom själv.
Till hösten kommer boken på finska, holländska och franska, och en australiensisk förläggare har köpt rättigheterna att ge ut den på engelska.
– Det har varit ett oerhört kul projekt, även om jag har stått långt in på nätterna på helger och varit helt utmattad.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen