Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kokbok med Malmöbors personliga recept ska överbrygga fördomar

– Får man smaka på någons mat så kanske man inte har samma fördomar om den personen längre.
Det säger Lina Råk Svensson, som tillsammans med två klasskompisar har gjort en kokbok där Malmöbor delar med sig av sina signaturrätter.

Jessica Sarhede och Lina Råk Svensson har tillsammans med klasskompisen Amanda Nilsson på Borgarskolan i Malmö skrivit en kokbok.Bild: Peter Frennesson
Libanesisk kafta, syriska smårätter och kyckling paprikash från Ungern. Det är några av rätterna i kokboken "Välkommen till Malmö", som de unga företagarna Lina Råk Svensson, Jessica Sarhede och Amanda Nilsson på Malmö Borgarskola ligger bakom.
– När vi skulle starta eget företag nu i trean ville vi göra något samhällsinriktat, om integration. Och alla älskar ju mat, så vi tänkte att det skulle bidra till att minska fördomarna, säger Lina Råk Svensson.
Jessica Sarhede håller med. Hon och vännerna pratar mycket om Malmös segregation och vad som krävs för att överbrygga den.
– Folk snackar väldigt fördomsfullt om varandra. Just nu händer det mycket i Malmö, och rädslan spär på fördomarna, säger hon och fortsätter:
– Få i vår ålder kollar upp källor, många läser något på sociala medier som kanske handlar om en hel folkgrupp, och tror att det är sant.
Kokboken består av personliga recept och berättelser, där Malmöbor har delat med sig av sina signaturrätter med ursprung från länder som Somalia, Pakistan, Thailand, Ungern, Afghanistan och Libanon.
Fatma El-Zein, som medverkar i boken, valde att laga den libanesiska rätten kafta med ris.
– Den rätten tror jag inte många svenskar känner till. Genom maten kan människor komma närmare varandra, säger Fatma El-Zein, som jobbar på Yalla-trappan på Rosengård.
De tre kokboksförfattarna berättar att de själva har nått flera insikter under arbetet med boken.
– Flera av dem vi intervjuade hade upplevt segregation och diskriminering på grund av sitt namn, att de har en brytning eller på grund av sitt ursprung. Vi märkte att vissa frågor var känsliga, säger Jessica Sarhede.
Boken har också fått dem att själva röra sig utanför sina bekvämlighetszoner, eftersom de har intervjuat människor från stadens olika delar.
– Vi bor i Limhamn och Hyllie, och brukar inte åka till platser som Rosengård och Sofielund. Jag vet många som är rädda för att åka till de områdena på grund av att mycket hänt där, men när vi var där kändes det inte mer osäkert än Limhamn säger Jessica Sarhede.
Gå till toppen