Lomma

Stort inköp av läsplattor hindras – eleverna får klara sig utan ett tag till

Politikerna i Lomma har länge haft planer på att alla barn i kommunens grundskolor ska få en egen dator eller läsplatta. Men ett segdraget domstolsärende gör att eleverna får klara sig utan tekniken ett bra tag till.

Idag har alla elever i Lommas högstadieklasser en egen dator eller läsplatta. Tanken var att också de yngre elverna skulle få samma förmån. Men ett företag som inte varit nöjd med hur kommunen hanterat inköpen av den nya tekniken och som överklagat upphandlingen har satt stopp för satsningen.
– Det här är ett beteende som jag har hört är vanligt hos vissa leverantörer, de verkar ha satt det i system och det gör att barnen drabbas. Det är verkligen beklagligt, säger Robert Wenglén (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
I förra årets budget avsattes drygt 2,7 miljoner kronor för inköp av läsplattor till mellanstadieeleverna, inköp som alltså inte kunnat genomföras. Pengarna förs därför över till årets investeringsbudget, och förhoppningen är att läsplattorna snart ska kunna köpas in. Och eftersom mellanstadieleverna ännu inte fått sina läsplattor försenas inköpen till barnen i lågstadiet också.
– Ingen kan säga säkert när det här är uppklarat. Ärendet överklagades först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten och där ligger det nu. Hur lång tid det tar innan vi får en dom kan jag inte säga, säger Robert Wenglén.
Vill du ha fler nyheter från Lomma kommun? Gå då in och gilla ”Här i Lomma” på Facebook.
Gå till toppen