Dygnet runt

Sydafrikansk miljökatastrof i fokus för Fredrik Gerttens nästa film

Efter ”Bananas”, ”Bikes vs Cars” och ”Den unge Zlatan” ger sig den prisade Malmöfilmaren Fredrik Gertten in i en sydafrikansk miljökatastrof. Tillsammans med två sydafrikanska filmare gör han nu dokumentärfilmen ”Jozi Gold” om hur en osannolik miljöaktivist tar upp kampen med gruvbolagen i Johannesburg.

Fredrik Gertten.Bild: Claudio Bresciani / TT
Under slutet av apartheideran i Sydafrika arbetade Malmöjournalisten Fredrik Gertten som utrikeskorrespondent i landet. Sedan dess har han haft en bit av sitt hjärta kvar i Sydafrika.
– Jag jobbade där från 1986 fram till att Mandela blev president 1994. Det var en så dramatisk tid, så den sitter kvar i kroppen. Jag har en stor kärlek till landet och har många vänner kvar, berättar Fredrik Gertten.
De relationerna ligger bakom hans nya filmprojekt som egentligen startade i Adam Welz huvud. Welz är en sydafrikansk miljöjournalist som började arbeta på en dokumentärfilm om gruvindustrin i Johannesburg och fick kontakt med Gerttens filmbolag WG Film. Gertten i sin tur tog kontakt med sydafrikanska Sylvia Vollenhoven, så nu är det de tre tillsammans som är filmens regissörer. Vollenhoven är ett namn som många svenskar kanske minns.
– Hon var Expressens krönikör under apartheidåren, men hon är också min kompis sedan trettio år. Så jag drog in henne i det här projektet, säger Fredrik Gertten.
Han kallar filmen ”Jozi Gold” för en fantastisk historia och huvudpersonen Mariette Liefferink för en av de bästa dokumentärfilmskaraktärerna han har stött på. Scenen för filmen är Johannesburg (av många kallat Jozi) där en tredjedel av allt guld i världen har utvunnits.
– Men nu är guldet slut och kvar finns en massa giftiga gruvslagghögar, ett förgiftat vattensystem och pengarna är borta. De pengarna har byggt städer som London och New York, men de är inte kvar i Johannesburg. Där finns istället en gigantisk miljökatastrof, säger Fredrik Gertten.
Nu när guldet är slut i gruvorna så har de stora bolagen sålt marken vidare till företag som håller på att gräva igenom slagghögarna som också är fyllda av uran.
– Folk bor där på radioaktiva slagghögar som är på Tjernobylnivå. De sover direkt på den marken med bara någon pappskiva emellan dem och marken. Ingen annanstans i världen finns den här sortens gruvhål så nära en stad. Och då ska man veta att Johannesburg är en tolvmiljonerstad.
I Randfontein i västra Johannesburg fylls gatorna med radioaktivt vatten när det regnar.Bild: Denis Farrell
Huvudkaraktären i filmen är Mariette Liefferink som Gertten kallar för en ”osannolik miljöaktivist”. En fyrabarnsmamma utan någon formell utbildning som tidigare varit Jehovas vittne och plötsligt får för sig att utmana gruvbolagen. Hon visar sig ha en förmåga att läsa på och smälla bolagen på fingrarna.
– Man får känslan att om hon kan göra skillnad, då kan jag också göra det. Det öppnas nya guldgruvor runtom i världen hela tiden och varje gång så delar det samhällen. Man vet att det där berget kommer att försvinna, men man skiter i följderna. I Johannesburg finns det ett facit på hur det slutar.
Fredrik Gertten har själv varit nere i Sydafrika och filmat och håller nu på med utvecklingen av filmen.
– Vi måste sy ihop en finansiering och det är bland det mest frustrerande nu. Jag skulle vilja jobba i ett mycket högre tempo, men pengarna håller en tillbaka, säger Fredrik Gertten.
Fredrik Gertten.Bild: Emma Larsson
Han vittnar om att pengarna i den svenska dokumentärfilmsbranschen är så små att det gör det bekymmersamt att göra filmer med bara svensk finansiering och publik.
– Vi måste göra filmer som kan funka globalt och få finansiering från andra länder. Vi har personal och lokaler som måste betalas. De som kan göra dokumentärfilmer i Sverige idag är unga filmare som jobbar gratis i några år och det är visserligen ett bra sätt att köpa sig in i branschen, men med de kostnaderna vi har funkar inte det. De filmer vi gör måste gå runt på sin produktionsbudget, för vi kan inte räkna med att tjäna några pengar på den, säger Fredrik Gertten.
Då betyder det att du inte jobbar på några dokumentärer om Malmö nu?
– Nej. Jag skulle tycka att det vore kul att göra mer i Malmö, men det har vi inte råd med, säger Fredrik Gertten som innan ”Bananas!” gjorde dokumentärer om MFF, Öresundsbron, Turning Torso, Kockumskranen och Tidningen Arbetet.
Arbetar du parallellt med några andra filmer än ”Jozi Gold”?
– Nej. Jag har idéer, men är inte ute och filmar.
Den 22 mars åker Fredrik Gertten och filmens producent Margarete Jangård till filmfestivalen Cph Dox i Köpenhamn för att presentera "Jozi Gold" och pitcha den till finansiärer.
Men redan i vår är det premiär för Joakim Demmers dokumentärfilm ”Dead donkeys fear no hyenas” som Fredrik Gerttens bolag WG Film ligger bakom. Filmen handlar om landgrabbing i Etiopien och är producerad av Margarete Jangård på WG Film. "Dead donkeys fear no hyenas" får premiär på Cph Dox i Köpenhamn den 18 mars och sen förhandsvisning på Doc Lounge i Malmö den 28 mars.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen