AnnonsIca Malmborgs

En 100-årig kärlekshistoria

I år firar ICA 100-års jubileum. Samtidigt fyller ICA Malmborgs 63 år. Den gemensamma resan genom den svenska mathistorien har kantats av allt från stora världshändelser, förändringar av det svenska samhället till ett helt nytt sätt att handla mat. I butikerna har det stora avspeglats i det lilla.

Allt började 1917 när Hakon Swenson grundade Hakonbolaget som sedermera skulle bli ICA-rörelsen. Idén var att enskilda handlare tillsammans skulle starta ett grossistbolag och få fördelar genom att göra stora gemensamma inköp. Det var inte lätt med en kår som ansågs höra till de mest envetna individualister som fanns: de privata köpmännen. Idén byggde på frivillighet och Swensons goda övertalningsförmåga om vikten av samarbete kom väl till pass.

1954 öppnades den första Malmborgsbutiken och efter några år blev man en del av ICA-rörelsen. I Malmö och Lund kommer ICAs 100-års jubileum att firas stort i alla Malmborgsbutiker. Men först vill Ica Malmborgs bjuda på en kort minnenas kavalkad och på några historisk årtal.

1917-1920

1917 startar Hakon Swenson AB Hakon Swenson i Västerås. 1920 lanserar ICA sin första egna märkesvara - Luxus kaffe!

1942 -1954

1942 ges första numret av ICA-kuriren ut. 1954 öppnar Arne och Ella Malmborg mjölkbutik på Mariedalsvägen i Malmö.

1960-talet

Under 1960-talet dominerade ”Unga fru ICA” marknadsföringen. Hon porträtterades av modellen Margareta Frunck och senare av Gerd Blomster.

1970-talet

1971-72 ser den folkkäre figuren ICAnder dagens ljus. Två år senare står MonICA vid hans sida. ICA Tuna öppnar i Lund och Arne och Ella Malmborg öppnar butik på Limhamn. 1973 öppnar Malmborgs Caroli. Malmborgs på Södra Förstadsgatan i Malmö och Clemenstorget i Lund slår upp portarna 1977.

Nutid

De senaste 20 åren har både ICA och Malmborgs arbetat aktivt för att ta ansvar för miljö och samhälle. Målet är att vara en god kraft i samhället och samarbeta med en mängd olika organisationer som arbetar för hälsa, miljö, humana insatser, idrott och mångfald. Sedan 2003 är alla Malmborgsbutiker Svanenmärkta och KRAV-certifierade. 2013 blev Malmborgs den första butikskedjan i Sverige med MSC-certifierade fiskdiskar. I år fyller ICA 100 år och det kommer att firas stort i alla Malmborgsbutiker.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan