Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pubägaren efter rånet: ”Jag tänker fortfarande på att de var så unga”

Romeo Bica försvarade sig och skadades i kampen mot rånarna. Två misstänkta, 16-åriga pojkar, sitter häktade. Nu vill pubägaren skapa ett nätverk för brottsoffer i Malmö.

Romeo Bica var tillbaka på jobbet morgonen efter rånet. "Jag är mer här än hemma", säger han.Bild: Anders Paulsson
Om man drar med fingertopparna längs Romeo Bicas hårbotten känns en liten grop i skallbenet – spår av en pistolkolv som bankats i hans huvud. Såret har läkt och läkarna har sagt att det inte ska vara någon fara. Men det känns.
– Det bultar när jag böjer mig ner. Man känner pulsen i huvudet, säger han.
En sen kväll i slutet av februari klev två maskerade män in på hans pub på Sofielund och krävde att få pengarna i kassan. Han fick en pistol riktad i ansiktet och det slutade i slagsmål. Rånaren slog vapnet i Romeo Bicas huvud. Pubägaren fick tag i en knivslip som låg i baren och slog tillbaka.
Dagen efter överfallet var han arg och hans kropp fortfarande fylld med adrenalin.
– Rånarna gav sig på fel person och kommer inte att komma hit igen. Aldrig. Jag är beredd att slåss, sade han då.
Läs också “Rånarna gav sig på fel person”
Sedan dess har upplevelsen sjunkit in och ilskan har svalnat. Det märks att han har tänkt mycket på vad som hände och hur det kunde ha slutat.
Polisen grep två misstänkta redan samma kväll som nu sitter de häktade för försök till grovt rån. De två männen som klev in på puben visade sig vara 16-åriga pojkar under maskeringarna. Pistolen - en naturtrogen leksakspistol.
Bild: Anders Paulsson
Vetskapen om allt detta gör Romeo Bica bekymrad. Han är själv pappa och tänker på rånarnas ålder och att även de har föräldrar någonstans.
– Jag mår bra, det går bättre och bättre. Men jag tänker fortfarande på att de var så unga och att det kunde ha gått värre. Att någon kunde ha blivit värre skadad, säger han.
Det är sen kväll och i baren på Malmö Grill står buketter och vaser med blommor. De kommer från kunder som har hört av sig efter att ha fått höra vad Romeo Bica och hans fru råkade ut för.
“Stå på er”, står det på ett av korten.
Även totalt okända personer har velat visa sitt stöd:
“Läste om din hjälteinsats. Bra gjort!”, står det på ett vykort från någon som kallar sig nollåtta.
Romeo Bica ångrar ingenting och skulle försvara sig och sin familj igen om det krävdes. Han är samtidigt smått obekväm över blommorna och den ofrivilliga rollen som han har fått.
–Jag är ingen hjälte. Allt det här känns känns lite overkligt, säger han.
Nu vill han samla andra Malmöbor som också har blivit utsatta för brott.
– Jag vill skapa en grupp för brottsoffer. Varje månad på samma datum. Alla är välkomna hit och så bjuder jag på lite mat. Man kan snacka och dela upplevelser för att hjälpa oss själva.
Läs också Rånvågen fortsätter – polisen jagar misstänkta tonåringar med helikopter
Ingen ska behöva gå runt och vara ensam med sin upplevelse, är tanken. Han är inte helt säker på hur han ska göra men tänker att en Facebookgrupp kan vara en bra start.
– Vi kan stötta varandra mentalt. Det kanske är någon som lider av vad de har varit med om och som kan befria sig på det här sättet.
Romeo Bica har jobbat 30 år på puben på Sofielund.Bild: Anders Paulsson
Polisen har kommit på besök på puben flera gånger efter överfallet. De har sagt att de kommer att bli rättegång och har lovat att berätta om de misstänkta skulle släppas ut innan dess.
– Jag har inga problem med rättegången. Jag är varken domare domare eller advokat. Domstolen ska bedöma vad de tycker är bäst. Jag hoppas att rånarna kan vända det här rätt. De har fortfarande hela livet framför sig, säger Romeo Bica.
Gå till toppen