Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Satsa på rätt lampa för rätt tillfälle

Rätt belysning är också en viktig del av inredningen. Med hjälp av olika typer av ljuskällor skapar man känsla och höjer såväl funktion som mysfaktor. Kopplar du belysningen till en fjärrkontroll kan du dessutom styra allt från sängen och slipper gå upp för att tända och släcka dina lampor.

Bild: TT

1. Allmänbelysning

Sovrummet är inte bara ett rum där man sover. Det är även rummet man har mycket förvaring i. Bra allmänbelysning i form av en taklampa är viktigt. En enkel plafond är neutral och ett bra alternativ om man önskar en ”osynlig” allmänbelysning. Vill man däremot använda belysningen som en del av inredningen kan man välja en pendellampa med stor lampskärm.
Bild: TT

2. Mysbelysning

En lampa i fönsterkarmen, en läslampa vid fåtöljen är exempel på mysbelysning som fungerar bra i ett sovrum. Bordslampor på sängborden är ett annat vanligt och enkelt alternativ. Genom att jobba med par skapar ramar man in sängen och skapar ett ombonat och balanserat intryck i rummet.
Med en taklampa ovanför sängen får man ett bra allmänljus samtidigt som det blir en ombonad känsla i rummet.Bild: Mio

3. Punktbelysning

Tillhör man dem som gärna läser innan man ska somna är det viktigt med bra punktbelysning. Placera gärna sänglamporna centrerat ovanför sängen. På så vis kan man rikta lamporna från varandra, vilket gör att man ljuset inte stör den som vill sova.
Centrera en riktbar ljuskälla ovanför sängen.Bild: Örsjö

4. Funktionsbelysning

Belysning inuti garderober och byråer är ett bra alternativ om man vill få överblick över vad man har i dem, utan att tända allmänbelysningen. Fungerar extra bra tidigt på morgonen när man inte vill väcka sin sovande partner.
Läs mer: Välj rätt sorts lampa när du ska ljussätta ditt hem
Följ Himma på Instagram!
Läs alla artiklar om: Belysning
Gå till toppen