Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Prepper”-rörelsen är redo för katastrof

MSB vill att svenskarna skärper sin krisberedskap. Men den svenska ”preppers”-rörelsen är redan förberedd på såväl krig som katastrofer – och ser myndighetens rekommendationer som otillräckliga.

En "prepper" är förbered på en katastrof, med lager av mat, vatten och prylar för att reda sig under ett par veckor. Arkivbild.Bild: Pi Frisk / SvD / TT
Anders benämner sig själv som en "prepper" – en person förberedd på en katastrof, med lager av mat, vatten och prylar för att reda sig under ett par veckor. Han är i 40-årsåldern och driver bloggen "En svensk prepper". Anders vill vara anonym men delar gärna med sig av sina tips. De blir fler och fler som intresserar sig för att öka sin beredskap, konstaterar han.
– Jag preppar inte för något specifikt hot, utan ser till att ta ansvar för min personliga krisberedskap. Jag tittar exempelvis på krig, elektromagnetiska stormar, naturkatastrofer och andra händelser, eftersom effekterna av dem på mitt liv blir ungefär desamma, säger han.
Anders tycker att svenskars beredskap är på tok för dålig. Och svenska myndigheters rekommendation, att se till att klara sig under 72 timmar, är alldeles för kort tid, anser han.
– Problemet är att det inte finns tillräckligt med resurser ens för att klara försörjningen av en liten stad. Och vad händer efter 72 timmar? Tysklands rekommendation om tio dygn är betydligt bättre, säger han.
Själv har han 100 liter vatten hemma, och rejält med mat, hygienprylar och annat.
– Det är viktigt att ha något även för mjuka värden. Som godis och choklad, kanske en kortlek, korsord eller något att läsa. För vad gör man om allt slagits ut? Att ha något att göra är moralhöjande.
Fast nog kan man undra hur man mår rent psykiskt av att ofta tänka på sitt beredskapslager, och att pyssla med vattendunkar och matvaror i någon garderob. Kanske känslan av otrygghet tar över vardagen.
– Nej, otrygghetskänslan har jag ändå. Det här är lugnande, lite som en snuttefilt. Krisberedskap är att ta kontroll, säger Anders.
Visst finns det de som går över gränsen, berättar han. De som har färdigpackade väskor för snabb flykt, med gasmasker och kanske till och med vapen, till exempel.
– Men då är det nog inte "prepping" som är grundproblemet, utan det är mer som ett missbruk.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jobbar med svenskarnas krisberedskap, som ska ökas, delvis till följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Extra pengar har avsatts för bland annat kommuner och landsting.
Christina Andersson som jobbar med riskkommunikation på MSB berättar att en nationell beredskapskampanj ska genomföras i maj.
TT: Kan det bli för mycket prat om kriser så att folk i stället mår dåligt?
– Nej, den risken är minimal. Vi är så långt därifrån. Risken vore större om vi inte gjorde något, när känslan av oro för klimatet, krig och terror ändå finns där. Den här rekommendationen om att klara 72 timmar kan tyckas för mesig, men den är en början, säger Christina Andersson.
FAKTA

Civilförsvaret ska byggas upp igen

I fempartiuppgörelsen om ökade försvarsanslag som presenterades på måndagen har 75 miljoner kronor avsatts för att bygga upp civilförsvaret. Kommuner, landsting och länsstyrelser ska börja planera för ett civilförsvar igen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får också extra pengar för informations- och cybersäkerhet.

Är du beredd?

Rekommendationen från Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) i dag är att alla ska förbereda sig för att klara 72 timmar om någon stor samhällskatastrof inträffar. Mat, vatten, mediciner, sjukvårdsartiklar, värme, ljus, kontaktuppgifter, vevradio, batterier och hygienartiklar – det är mycket som ska finnas för att en familj ska klara sig under tre dygn.
Källa: krisinformation.se
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen