Huvudledare

Ledare: Att tala om fler poliser räcker inte.

Rikspolischef Dan Eliasson.Bild: Henrik Montgomery/TT
Rekryteringen till kriminella miljöer tycks flyta på. Värre är det med rekryteringen av poliser.
Organisationsproblem, låga löner och hårda arbetsvillkor sätter sina avtryck i statistiken. I fjol lämnade 467 poliser yrket i förtid. Samtidigt har landets polishögskolor fortsatt svårt att locka lämpliga studenter. Trots sänkta antagningskrav har utbildningsplatser stått tomma tre terminer i rad. Det rimmar illa med politiska mål om att Sverige ska ha fler poliser. Räknat per invånare har utvecklingen till och med gått på fel håll.
Efter alliansregeringens satsningar hade Sverige år 2010 cirka 20 000 poliser. Sedan dess har antalet i princip varit oförändrat medan befolkningen växt med 600 000 personer. Brottsbekämpningens effektivitet beror naturligtvis på mer än enbart bemanning, men att rekryteringen måste öka råder det bred enighet om. Målet är ytterligare 1 500 poliser till slutet av 2020. Kanske behövs ännu fler. Politiker bjuder just nu över varandra i diskussionerna: 2 000, 2 500…10 000.
Men att politiker vill ha många fler poliser räcker förstås inte om så få lockas av yrket. Det var därför på sin plats när Liberalerna på tisdagen breddade diskussionen med ett förslag ur en kommande vårmotion. Partiet vill avsätta 1,3 miljarder kronor för en satsning på högre löner. Det skulle ge varje enskild polis cirka 4 000 kronor mer i månaden.
Helt klart är lönerna en faktor som måste ses över, men de ansvariga behöver ta ställning till mer än så.
Finns det skäl att införa fler karriärsteg?
Är det inte dags att starta en polishögskola i Malmö?
Borde det ge högre ersättning att ha särskilt utsatta arbetsuppgifter?
Det är några av de frågor som behöver få svar. För att inte tala om den oklarhet som omgärdar finansieringen av polisverksamheten som helhet.
Rikspolischef Dan Eliasson slog häromveckan larm om att Polismyndigheten kan behöva skära ned personalstyrkan med uppemot tusen tjänster redan i år om regeringen inte skjuter till mer pengar än vad som tidigare utlovats.
"Utredningssituationen riskerar att försämras, vi kan inte genomföra de ambitionshöjningar på terrorbrott och it-brott som vi anser är nödvändiga och vi kan inte vara lika närvarande i de utsatta områdena som vi skulle önska", varnade Eliasson i en TT-intervju.
Det låter illavarslande – andelen uppklarade brott är redan förfärande låg och våldet blir allt grövre i de utsatta områdena.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller på torsdagen ett extra möte med sitt säkerhetspolitiska råd med anledning av den senaste tidens många skjutningar.
"Det är för mycket. Den organiserade brottsligheten måste knäckas", sade han på tisdagen.
Så sant. Mellan 2008 och 2015 har antalet skottskador nästan fördubblats, enligt Socialstyrelsen. Det talar i sig för en förlängning av lagens långa arm.
Men en grundförutsättning är förstås att fler vill bli poliser. Och att de sedan förmås att stanna i yrket.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen