Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Förbjud slöja i grundskolan.”

Kampen för ökad jämställdhet vinns stegvis. Nu är det dags för nästa steg, skriver Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.

Flickor med slöja i Istanbul, Turkiet. Svensk grundskola ska inte tillåta eller acceptera uttryck för förtryck. Därför bör bruket att bära slöja i grundskolan förbjudas, skriver Maria Winberg Nordström.Bild: Åsa Sjöström
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Slöjan är inte vilket plagg som helst. Den går inte att jämföra med keps, hatt eller någon annan huvudbonad. Slöjan är ett konkret uttryck för det religiöst motiverade kravet på kvinnor och flickor att dölja sin kropp. Samma krav ställs inte på män och pojkar. Denna regel inom islam att kvinnor ska täcka sig är en del i ett helt system med värderingar och regler som går ut på att mannen är överordnad och kvinnan är underordnad, att kvinnor och flickor har mindre frihet än män och pojkar, att kvinnor har mindre makt över sina liv än män.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen