Vellinge

Havererade hotellplaner i rätten efter ett decennium – 37 miljoner kronor i potten

I veckan möts före detta kompanjonerna Vellinge kommun och byggherren Junot Delcomyn för att göra upp i rätten om de havererade hotellplanerna i Höllviken. I potten – 37 miljoner kronor.

Carina Wutzler (M).Bild: Micaela Landelius
Detaljplanen för att bygga hotell och restaurang på Nyckelhålstomten i Höllviken har varit klar sedan 2007, men en långdragen tvist har bromsat processen. Under flera år var kommunen och entreprenören Junot Delcomyn – bakom bolaget Havskristallen AB – överens om ett hotellbygge på tomten.
Sedan havererade samarbetet.
2013 sa kommunen upp avtalet med Havskristallen och blev stämda på 37 miljoner kronor. I veckan avgörs frågan slutligen i Malmö tingsrätt.
– Det har varit många långa år och det är tråkigt att vi ska hamna i tingsrätten kring det här. Jag ser inte att kommunen har gjort något fel och det vidhåller vi naturligtvis. Samtidigt är det skönt att få ett avslut på en lång process, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
En central fråga i tvisten är hur markanvisningsavtalet, som skrevs under i januari 2011, ska tolkas. Kommunens huvudargument är att bygget drog ut på tiden och att man hade en friskrivningsklausul: om inte hotellbygget kommit igång två år efter undertecknandet kunde avtalet hävas. Det är också den linjen man driver i rätten.
– Vi ser inte att det ska utgå en krona i skadestånd av skattebetalarnas pengar. Det är något Havskristallen kräver och det är lite som ett slag i luften, säger Carina Wutzler.
"Vi har gått upp i det här eftersom vi har blivit felbehandlade av kommunen i allra högsta grad", säger Junot Delcomyn.Bild: Albin Brönmark
Junot Delcomyn känner sig å andra sidan väldigt säker i sina anspråk.
– Vi har gått upp i det här eftersom vi har blivit felbehandlade av kommunen i allra högsta grad. Där står tvisten, säger han.
Delcomyn och hans affärspartners har under hela processen hävdat att kommunen agerat illojalt genom att på olika sätt försena projektet.
Under veckans förhandlingar avhandlades bland annat frågan varför hotellbygget inte startade i tid. Enligt Junot Delcomyn berodde det på en långdragen debatt om hotellets höjd. Det är bara en av huvudpunkterna där parterna har vitt skilda uppfattningar om vad som egentligen hände. Någon förlikning har aldrig varit aktuell.
– Vi har mycket kött på benen. Det är en stark situation, men det står och faller på en enda fråga: Fick Vellinge kommun säga upp kontraktet när det förföll eller inte? Vi hävdar bestämt att så inte är fallet, säger Junot Delcomyn.
Slutpläderingen är på fredag. Dom väntas om några veckor.
I nuläget söker Vellinge en ny entreprenör som vill satsa på Nyckelhålstomten.
– Jag tycker att det har blivit en tråkig historia av något som skulle bli positivt för Höllviken. Kommunen fortsätter leta efter en aktör som vill bygga och driva ett hotell, säger Carina Wutzler.
FAKTA/ Många turer kring hotellbygget
2004 Junot Delcomyn presenterar planen för att bygga ett hotell, Havskristallen. Vellinge kommun är positiv.
2007 Detaljplanen vinner laga kraft och året efter beviljas bygglov. Allt överklagas.
2011 Överklagandena är avgjorda och markanvisningsavtalet skrivs på.
2012 Delcomyn vill utöka projektet, nu kallat Höllviken strandpark, men kommunen säger nej.
2013 Kommunen säger upp avtalet.
2015 Kommunen stäms.
Gå till toppen