Trafik

Klass 1-varning i Skåne – tåg beräknas gå igen klockan 18

SMHI varnar för hårda vindbyar på 21 meter per sekund eller mer under onsdagen. Flera tåg i Skåne kommer att ställas in under dagen. All trafik mellan Helsingborg och Lund via Teckomatorp ställs in mellan klockan 09 och 18.

Bild: Sven-Erik Svensson
Varningen från SMHI gäller främst de norra delarna av landskapet. Men det blir rejält blåsigt även i övriga Skåne. Grenar och enstaka träd kan knäckas. För tågresenärer är det just nu bara de som reser mellan Helsingborg och Lund via Eslöv och Teckomatorp som drabbas eftersom tågtrafiken på den sträckan stoppas.
De som ändå måste till Eslöv eller någon av de mindre stationerna Gantofta, Vallåkra, Tågarp, Billeberga, Teckomatorp och Marieholm på sträckan kan åka buss. Skånetrafiken kör sådana hela dagen från Helsingborg mot Eslöv med start i Helsingborg klockan 20 minuter i hel timme. Första bussen går 20 minuter i tio. Från Eslöv går bussen mot Helsingborg fem minuter i hel timme under dagen.
Läs mer:Enkla kollarna som gör dig redo när stormen kommer
De tåg som vanligtvis skulle kört sträckan tar nu istället Västkustbanan och kör direkt till Lund via stopp endast i Ramlösa och samma väg tillbaks.
Men vinden påverkar också på annat sätt. Bland annat är det även troligt att vindkänsliga fordon avråds från att åka över Öresundsbron.
– Vi har påbörjat avsyningen av banan mellan Helsingborg och Teckomatorp och än så länge har jag inte fått några indikationer på att det ska finnas några knäckta träd eller liknande, säger Daniel Andersson, arbetsledare på Infranord, vid klockan 15 på onsdagen.
Han beräknar att kontrollen av järnvägsbanan kommer att ta ”ett par timmar”, och därmed ligger prognosen fast att trafiken är igång igen klockan 18.
Framåt kvällen avtar blåsten och på torsdag väntas endast svaga vindar.
Läs alla artiklar om: Klass 1-varning i Skåne
Gå till toppen