Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjuårig Malmöpojke vanvårdades under flera år – blev slagen, saknade vinterkläder och lämnades ensam

Den sjuåriga Malmöpojken blev slagen av sina föräldrar under tre års tid. Han hade inga vinterkläder, kräktes av maten i hemmet och lämnades ensam på ett internetkafé efter skolan. När pojkens situation avslöjades gav pappan sonen hela skulden.

Under 2016 fick Malmö stad in 11 322 ”barn far illa-anmälningar”.Bild: Julia Lindemalm
Alla myndigheter som möter barn, från barnavårdscentraler till skolor - till och med tandvården, är skyldiga att anmäla misstankar om barn som far illa.
I Malmö gjordes det 11 322 gånger förra året. Samma barn har anmälts flera gånger – men totalt handlar det om 6 404 Malmöbarn som under 2016 kan ha tvingats leva sina liv med hot, våld och bristande omsorg, enligt misstankarna.
Siffrorna visar att antalet anmälningar fortsätter att ligga på höga nivåer. 2015 var det 6 500 Malmöbarn som for illa, enligt anmälningarna.
Då var det en ökning med 26 procent jämfört med föregående år.
– Jag blev mållös när jag såg det. Det här är ett jättestort misslyckande. 6 500 barn motsvarar tio normalstora grundskolor fulla av barn som mår dåligt, sa moderaten John Roslund, gruppledare i vård- och omsorgsberedningen, när Sydsvenskan presenterade siffrorna.
Läs också 6500 Malmöbarn utreds – lever ett farligt liv
Ett barn i statistiken är en sjuårig pojke i en lägenhet i centrala Malmö. Strax innan jul berättade han för skolan att hans föräldrar under tre års tid har slagit honom.
Socialtjänsten drog genast igång en utredning. Resultatet var nedslående:
• Pojken har inte haft vinterkläder – kläderna som han har haft har dessutom inte passat honom.
• Ofta har föräldrarna inte sett till så att pojken har kommit iväg till skolan, gjort läxorna eller haft någon skolväska.
• Pojken har inte fått mat hemma – när han väl har fått det har han kräkts av smaken.
• Föräldrarna har inte sett till så att pojken har borstat tänderna.
• Efter skolan har pojken fått hänga på pappans jobb eller lämnats på ett internetkafé.
• Socialtjänsten misstänker att pappan har brister i sin kognitiva förmåga – han har svårigheter att ”förstå det som sägs eller reflektera över sonens olika behov.”
• Skolpersonal har tvingats gripa in när pappan har skällt ut sin son inför klasskamrater.
Den sjuåriga pojken blev utskälld av sin pappa – inför sina klasskamrater.Bild: Albin Brönmark
Under utredningen placerades pojken – tillsammans med sin familj – på Enebacken. Det är Malmö stads enda barn- och familjeinstitution. Heldygnsvård på Enebacken är i princip den mest omfattande insatsen familjer kan få.
Läs också Enebacken löser familjekriser
Men det hjälpte inte. Insatsen fick avbrytas i förtid. Inte ens där kunde den sjuåriga pojken få trygghet.
Enligt Enebackens personal sa pappan ”bara negativa saker till pojken” och gav honom skulden för att familjen hade hamnat i den här situationen.
Enligt föräldrarna är allt ett missförstånd.
Pojken har berättat att han blivit slagen av sina föräldrar under tre års tid, men det har sjukvården aldrig fått reda på – det finns ingen bevisning i form av läkarintyg.
Men det spelar ingen roll, slår förvaltingsrätten fast. Den sjuåriga pojken ska inte behöva bo hos sina föräldrar utan tvångsomhändertas och placeras i ett familjehem.
När anställda inom socialtjänsten intervjuades i Malmö stads stora rapport för Malmökommissionen framkom det att många utsatta Malmöfamiljer aldrig får besök i hemmet av socialsekreterare.
Läs också Nioåring levde i misär – fick ingen mat och borstade aldrig tänderna
”Alltså, om jag skulle träffa en familj i veckan, hade det tagit mig ett år innan jag hade träffat alla mina barnfamiljer. Så jag känner att jag inte kan ge alla barnfamiljer det de faktiskt behöver. Jag kan inte”, sa en socialsekreterare.
Fakta
Mer än 30 procent av Malmös barn växer upp i fattigdom, enligt Rädda Barnens mätning. I Stockholm och Göteborg är andelen fattiga barn 12 respektive 17 procent.
Gå till toppen